Εμφυτευμένη συσκευή μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

reumatoeidh arthritida 6Ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus) με μια μικρή εμφυτευμένη βιοηλεκτρονική συσκευή, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, κατάφεραν για πρώτη φορά να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής τους σε 17 ασθενείς δείχνουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στη συγκεκριμένη νόσο, με τη βοήθεια της βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας, αντί για ακριβά φάρμακα που έχουν παρενέργειες, ενώ δεν απέκλεισαν ότι η ίδια συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις, όπως Κρον, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.α.

Η συσκευή εμφυτεύθηκε στο πνευμονογαστρικό νεύρο με χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια οι ερευνητές την ενεργοποιούσαν και απενεργοποιούσαν περιοδικά για περίπου τρεις μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ασθενείς που έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία θεραπεία, έδειξαν σημαντική βελτίωση. Στους περισσότερους ασθενείς η φλεγμονή υποχώρησε αισθητά, το ίδιο και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δείτε επίσης