Όταν κάποιος λέει πως αισθάνεται καλά, αυτό δεν είναι η ιδέα του, όπως μπορεί να θεωρούν οι γιατροί που δεν ανακαλύπτουν συμπτώματα, αλλά έχει βιολογική βάση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychοneuroendocrinology, δεν είναι οι εξετάσεις αίματος που προσδιορίζουν την εξέλιξη μια ασθένειας αλλά αυτό που αισθάνονται και πιστεύουν οι ίδιοι οι ασθενείς για την υγεία τους.
Ερευνητές του Rice University με επικεφαλής τον Christopher Fagundes, επίκουρο καθηγητή Ψυχολογίας, και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Kyle Murdock κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό που νιώθει ο ασθενής είναι καθοριστικό για την κατάστασή του.
«Aυτό που εκφράζουν για το πώς αισθάνονται οι ασθενείς αποτελεί τον καλύτερο προγνωστικό δείκτη νοσηρότητας και θνησιμότητας από όλες τις εξετάσεις αίματος που διενεργούν οι γιατροί», ανέφερε ο Fagundes. Και πρόσθεσε: «Tο εύρημα είναι περίεργο, αφού κάποιος θα πίστευε ότι αντικειμενικοί δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση θα ήταν πιο ακριβείς. Ωστόσο εμείς ως ψυχολόγοι σκεφτόμαστε ότι τα άτομα αυτά νιώθουν κάτι όταν αισθάνονται πως δεν είναι καλά. Και έτσι οδηγηθήκαμε στη συγκεκριμένη μελέτη».
Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε στοιχεία που είχαν συλλεχθεί πριν από μία δεκαετία στο πλαίσιο της μελέτης Texas City Health and Stress Study όπου αποτυπωνόταν η σχέση μεταξύ του στρες και της υγείας σε μια περιοχή των ΗΠΑ με πετροχημικά εργοστάσια.
Οι επιστήμονες είχαν συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με το πώς έβλεπαν την υγεία τους 1.500 άτομα μέσω ενός ερωτηματολογίου που περιελάμβανε 36 ερωτήσεις. Είχαν υποβάλει επίσης τους εθελοντές σε εξετάσεις αίματος. Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν σχετικά με τα επίπεδα ενεργών τύπων του ιού του έρπητα και βιοδεικτών φλεγμονής.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως το να δηλώνει ένα άτομο πως δεν αισθάνεται καλά στην υγεία του συνδεόταν με επανενεργοποίηση των ιών του έρπητα.
Έρπης και βακτήρια του εντέρου
Σύμφωνα με τον Fagundesη η δραστηριότητα του ιού του έρπητα αποτελεί έναν πολύ καλό λειτουργικό δείκτη της κυτταρικής ανοσίας, επειδή σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε κάποιον τύπο ερπητοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο νοσεί. Οι ιοί του έρπητα παραμένουν συνήθως “σε ύπνωση”. Αποτελούν όμως έναν πολύ καλό δείκτη σχετικά με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα πολεμά έναν εχθρό εμφανίζεται περισσότερη φλεγμονή σε όλο το σώμα και η φλεγμονή συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της ενεργοποίησης του ιού του έρπητα και της φλεγμονής και φαίνεται πως ένας μηχανισμός ισχυρότερος από το απλό ένστικτο τούς κάνει να μην αισθάνονται καλά.
«Ανακαλύψαμε ότι το να δηλώνει ένα άτομο πως δεν είναι καλά στην υγεία του συνδεόταν με μεγαλύτερη επανενεργοποίηση των ιών του έρπητα που βρίσκονταν σε ύπνωση, γεγονός που με τη σειρά του συνδεόταν με μεγαλύτερη φλεγμονή», σημείωσε η Murdock.
Ο Fagundes ανέφερε πως οι γιατροί πολύ σπάνια ελέγχουν τη δραστηριότητα του ιού του έρπητα ή τα επίπεδα φλεγμονής στους ασθενείς γιατί αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο.
Και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει το πώς οι ίδιοι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται χωρίς να έχουν γίνει εξετάσεις ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα τους. Μια θεωρία είναι ότι η κύρια ένδειξη είναι η κούραση. Πολλοί γιατροί λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ τους άτομο που πάσχει από κάποια νόσο χωρίς να δηλώνει ότι νιώθει κόπωση. Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κάποιον να μην αισθάνεται καλά είναι μια ανισορροπία στη στα βακτήρια του εντέρου.