Οδοντικό νήμα: Λείπουν οι κλινικές μελέτες για τη χρησιμότητά του

Η χρήση του οδοντικού νήματος περιλαμβάνεται στις συμβουλές υγιεινής των δοντιών εκ μέρους των οδοντιάτρων, αλλά ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ποτέ μελετηθεί στα σοβαρά και δεν έχει αποδειχθεί η ωφέλεια του νήματος στα δόντια.

odontiko nhmaΤο γεγονός βέβαια ότι δεν έχει γίνει κάποια σημαντική κλινική μελέτη για το οδοντικό νήμα δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο. Ειδικά για ορισμένους ανθρώπους που η κατασκευή των δοντιών τους είναι τέτοια που εγκλωβίζει υπολείμματα τροφών, ίσως είναι πιο χρήσιμο ακόμα και από το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα.

Πάντως, η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, αναγνώρισε πρόσφατα ότι τα σχετικά στοιχεία σχετικά με το οδοντικό νήμα είναι ανεπαρκή, καθώς οι έως τώρα μελέτες έχουν συμπεριλάβει μικρό αριθμό εθελοντών και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι βλέπουν μάλιστα και “συνωμοσία” κέρδους εκ μέρους των κατασκευαστικών εταιρειών. «Εδώ και χρόνια μάς λένε ότι το νήμα συνιστά ουσιώδες μέρος της φροντίδας των δοντιών και των ούλων μας. Ίσως οι μόνοι άνθρωποι που πραγματικά ωφελούνται, είναι οι κατασκευαστές των οδοντικών νημάτων», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Υγείας του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, Νταϊάν ‘Αμποτ.

Ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις

Μια μετα-ανάλυση 12 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που είχε γίνει το 2011 βρήκε «αναξιόπιστες» ενδείξεις ότι το νήμα μπορεί να μειώσει την οδοντική πλάκα μετά από 1-3 μήνες τακτικής χρήσης.

«Είναι άξιο απορίας ότι για δύο σημαντικές ανθρώπινες συνήθειες, το οδοντικό νήμα και το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο, που ευρέως πιστεύεται ότι εμποδίζουν τις φθορές των δοντιών, δεν υπάρχουν εκτεταμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε ο καθηγητής οδοντιατρικής δρ Φιλίπ Χατζοέλ από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις ότι το οδοντικό νήμα κάνει πράγματι καλό στην περίπτωση της ουλίτιδας, κάτι που επιβεβαίωσε και η προανεφερθείσα μετα-ανάλυση, καθώς όσοι καθαρίζουν τα δόντια τους με νήμα και τα βουρτσίζουν τακτικά, τα ούλα τους ματώνουν λιγότερο, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν οδοντέκρεμα. Από την άλλη μεριά, όταν η ουλίτιδα γίνει σοβαρή και εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα (φθορά στα οστά των δοντιών), το οδοντικό νήμα δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το θέμα για το πόσο χρήσιμο είναι το οδοντικό νήμα ξεκίνησε, όταν Αμερικανικοί ειδικοί παραδέχθηκαν ότι η αποτελεσματικότητά του ποτέ δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά και, στη συνέχεια, το Αμερικανικό υπουργείο Υγείας απέσυρε σιωπηλά τη σύσταση να χρησιμοποιείται καθημερινά.

Από την άλλη μεριά, είναι αυτονόητο ότι οδοντικό νήμα είναι χρήσιμο αφού σε πολλές περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί τροφές που κρύβονται κάτω από τα ούλα, κάτι που είναι φανερό από την καθημερινή πρακτική. Μάλιστα αρκετοί οδοντίατροι προτείνουν και τα μεσο-οδοντικά βουρτσάκια αν ο κενός χώρος ανάμεσα στα δόντια είναι μεγάλος.

Το γεγονός λοιπόν ότι λείπουν εκτεταμένες μελέτες για το οδοντικό νήμα δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο. Ενδεχομένως να απουσιάζουν ακριβώς επειδή η χρησιμότητά του είναι αρκετά εμφανής, τουλάχιστον για μια κατηγορία ανθρώπων στους οποίους εγκλωβίζονται τροφές ανάμεσα στα δόντια τους και δεν αφαιρούνται εύκολα με την οδοντόβουρτσα. Αυτό γίνεται φανερό στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιήσει πρώτα οδοντόβουρτσα και μετά οδοντικό νήμα.

Δείτε επίσης