Η δυσλεξία συνδέεται με την εποχή σύλληψης του εμβρύου

Η δυσλεξία και ο αυτισμός εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά των οποίων η σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βρήκαν Σκωτσέζοι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology από επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας-Πρόνοιας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης,

Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι η συσχέτιση αυτή υπάρχει λόγω της μειωμένης έκθεσης της μητέρας στο ηλιακό φως και την μικρότερη παραγωγή βιταμίνης D, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

egkymosynhΤα επιδημιολογικά στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 800.000 παιδιά στην Σκωτία. Εξ όσων η σύλληψη είχε γίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, το 8,9% είχε δυσλεξία, συγκριτικά με το 7,6% όσων είχαν συλληφθεί από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οι πρώτοι τρεις μήνες της εγκυμοσύνης είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της μητέρας μπορούν να εξασθενήσουν την εμβρυική εγκεφαλική ανάπτυξη.

«Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις εποχικές διακυμάνσεις, τότε μπορούμε να προλάβουμε το 11% των περιπτώσεων μαθησιακών δυσκολιών» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Jill Pell, διευθύντρια του Institute of Health and Wellbeing, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Τα παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, είχαν γεννηθεί πριν την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Βρετανίας το 2012 για λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Να σημειωθεί ότι η Σκωτία δεν έχει επαρκή επίπεδα ηλιοφάνειας το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ώστε να παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

«Είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν βιταμίνη D και μάλιστα από αρκετά νωρίς, ιδανικά από την περίοδο που προσπαθούν να συλλάβουν» ανέφερε η Pell.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η μελέτη δεν μέτρηση τα επίπεδα βιταμίνης D στις μητέρες.

Δείτε επίσης