Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπέρβαρα παιδιά

Νέα έρευνα βρήκε έναν ακόμη λόγο για να αποφεύγουν οι γυναίκες το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes βρήκε συσχέτιση μεταξύ των μητέρων που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του υψηλότερου κινδύνου τα παιδιά τους να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία παγκοσμίως, επηρεάζοντας περισσότερο από το 18% των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 5 έως 19 ετών το 2020, μια εκπληκτική αύξηση από μόλις 4% το 1975. Και είναι μεγάλο πρόβλημα. Η μελέτη σημειώνει ότι η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα όπως η κακή υγεία και η χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και η αυξημένη πιθανότητα εκφοβισμού.

Η Anita Kozyrskyj, επιδημιολόγος μικροβιώματος και καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, είναι η συν-ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. Η Kozyrskyj έχει κάνει πολλή έρευνα σχετικά με παράγοντες πρώιμης ζωής που επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν πώς γεννιούνται τα βρέφη, πώς τρέφονται, την υγεία της μητέρας και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να έχουν μωρά που γίνονται υπέρβαρα στην παιδική ηλικία. Αλλά λέει ότι η μελέτη της ομάδας της δείχνει μια συσχέτιση που μπορεί να υποδεικνύει τον λόγο. Και είναι τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο.

«Το ξέραμε εδώ και πολύ καιρό. Απλώς δεν ξέραμε το πώς», λέει η Kozyrskyj. «Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά στη μελέτη μας, δείξαμε ότι ένας τρόπος είναι η αλλαγή των βακτηρίων του εντέρου στο βρέφος».

Η ερευνητική ομάδα της χρησιμοποίησε δεδομένα από 1.500 παιδιά της πληθυσμού της Canadian Healthy Infants Longitudinal Development (CHILD). Συνέλεξε δεδομένα από οικογένειες που μίλησαν για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τους παράγοντες του τρόπου ζωής των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των παιδιών τους από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών. Τα αποτελέσματα βάρους μετρήθηκαν σε ηλικία 1 και 3 ετών. Δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν σε ηλικία 3 και 12 μηνών και αναλύθηκαν για να ληφθεί ένα προφίλ των βακτηρίων σε αυτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών σχετίζεται θετικά με την ποσότητα και την ποικιλομορφία μιας ομάδας βακτηρίων γνωστών ως Firmicutes. Ανακαλύφθηκε ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε σημαντικά την αφθονία των βακτηρίων Firmicutes στο έντερο.

Ο θηλασμός βοηθά

Η Kozyrskyj σπεύδει να επισημάνει ότι τα Firmicutes δεν είναι κακοί εδώ. «Δεν είναι τόσο πολύ ότι αυτά τα Firmicutes είναι κακά βακτήρια, επειδή είναι ένα φυσιολογικό μέρος των βακτηρίων του εντέρου μας». Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι υπάρχουν σε υψηλότερες ποσότητες στα έντερα των βρεφών των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες των μητέρων που δεν κάπνιζαν.

Και προσθέτει: «Τα Firmicutes αυξάνονται από αμέσως μετά τη γέννηση έως αργότερα τη βρεφική ηλικία. Απλώς η αύξηση (σε βρέφη μητέρων που κάπνιζαν) εμφανίστηκε πολύ νωρίς. Οι ποσότητες ήταν πολύ υψηλές».

Η Kozyrskyj εξηγεί ότι τα υπερβολικά επίπεδα Firmicutes μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή βουτυρικού, ενός λιπαρού οξέος μικρής αλυσίδας. «Δεν είναι ότι το βουτυρικό είναι δηλητηριώδες ή κάτι παρόμοιο. Είναι ένα φυσικό προϊόν. Έχουμε επίπεδα βουτυρικού στα έντερά μας όλη την ώρα», λέει. Αλλά η ομάδα παρατήρησε νωρίτερα και υψηλότερα επίπεδα βουτυρικού στα βρέφη των μητέρων που κάπνιζαν.

Αυτή η μελέτη δεν υποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα μεταξύ της υπερβολικής ποσότητας βουτυρικού στα βρέφη και του υπερβολικού βάρους τους, αλλά μάλλον μια συσχέτιση. Η συσχέτιση υπήρχε σε αυτά τα παιδιά ακόμα και αν οι μητέρες τους μείωσαν ή σταμάτησαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συσχέτιση δεν υπήρχε εάν οι μητέρες έκοψαν το κάπνισμα πριν από την εγκυμοσύνη. Η επίδραση του καπνίσματος ήταν μικρότερη εάν υπήρχε αποκλειστικός θηλασμός τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

Άλλες μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν την αιτιότητα. Ωστόσο, οι συνέπειες είναι σημαντικές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των γυναικών να σταματήσουν το κάπνισμα πριν μείνουν έγκυες.

Δείτε επίσης