Διχοριονικά δίδυμα: H καλύτερη εβδομάδα γέννησης είναι η 37η

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η καλύτερη εβδομάδα γέννησης για τα διχοριονικά δίδυμα είναι η 37η (για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες επιπλοκές στην τελική φάση της κύησης).

didymaΜελέτες έχουν δείξει ότι στις κυήσεις διδύμων που τα έμβρυα είναι μονοχοριονικά (μοιράζονται το ίδιο πλακούντα), ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη γέννηση ενός παιδιού. Όταν τα κυοφορούμενα δίδυμα είναι διχοριονικά (έχουν ξεχωριστούς πλακούντες), ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος.

Στα μονοχοριακά δίδυμα υπάρχουν επικοινωνούντα αγγεία στον πλακούντα, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο συγκριτικά με τα διχοριονικά  δίδυμα. Στα μονοχοριονικά δίδυμα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναπτύξουν σύνδρομο μετάγγισης διδύμων ή επιλεκτική ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι τα δίδυμα διαφορετικού φύλου είναι πάντα διχοριονικά, ενώ τα δίδυμα ίδιου φύλου μπορεί να είναι είτε μονοχοριονικά είτε διχοριονικά.

Η ιδανική εβδομάδα γέννησης

Μέχρι τώρα δεν ήταν απολύτως σαφές ποια είναι η ιδανική διάρκεια κύησης για τα δίδυμα μωρά. Έτσι, οι συστάσεις για το διάστημα κυοφορίας ήταν μεταξύ της 34ης και της 37ης εβδομάδας για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα και από την 37η έως την 39η εβδομάδα για τα δίδυμα με ξεχωριστούς πλακούντες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Shakila Thangaratinam, αξιολόγησαν 32 μελέτες που είχαν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια και αφορούσαν 35.171 τοκετούς διδύμων.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι για τα διχοριονικά δίδυμα η 37η εβδομάδα είναι η ιδανική, ενώ μια παράταση του τοκετού κατά μια εβδομάδα (38η) αυξάνει τους συνολικούς θανάτους κατά 9 ανά 1.000 γεννήσεις.

Για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα (μονοχοριονικά) χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει μια σαφής σύσταση για καλύτερη στιγμή γέννησης ωστόσο “δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να υποστηρίζει τον τοκετό πριν από την 36η εβδομάδα”, είπαν οι ερευνητές.

H Thangaratinam δήλωσε: “Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της θνησιγένειας και γνωρίζουμε ότι οι δίδυμες κυήσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των επιπλοκών στα δίδυμα μωρά και ότι θα είναι χρήσιμη στις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και τους φορείς χάραξης πολιτικής στα νοσοκομεία”.

Πηγή: Prospective risk of stillbirth and neonatal complications in twin pregnancies: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2016.

Δείτε επίσης