Οι μεσήλικες που έχουν αποφύγει τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια τα επόμενα χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JACC: Heart Failure.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σκάγο, βρήκαν ότι ένας 45άχρονος χωρίς αυτούς τους τρεις βασικούς παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση) έχει 86% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τα άτομα που έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Τον σημαντικότερο ρόλο παίζει ο διαβήτης.
«Η μελέτη έδειξε την αξία του υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς μπορεί να προλάβει την εκδήλωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της υπέρτασης και έτσι να μειωθεί ουσιαστικά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου μετέπειτα στη ζωή ενός ατόμου», ανέφερε ο John Wilkins, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Προληπτικής Ιατρικής, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις καρδιολογικές μελέτες, που είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την περίοδο 1948-87. Την περίοδο 2007-2008 εντόπισαν ιατρικά αρχεία για πάνω από 19.000 άνδρες και γυναίκες, των οποίων η καρδιακή υγεία είχε αξιολογηθεί σε ηλικία 45 ετών. Επίσης, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 24.000 άτομα, των οποίων η καρδιακή υγεία αξιολογήθηκε όταν ήταν 55 ετών.
Οι άνδρες χωρίς κανέναν από τους τρεις παράγοντες κινδύνου έζησαν κατά μέσο όρο 10,6 χρόνια περισσότερο ελεύθεροι καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ οι γυναίκες έζησαν κατά μέσο όρο 14,9 χρόνια περισσότερο χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.
Εκ των τριών παραγόντων κινδύνου, ο διαβήτης φάνηκε να έχει την σημαντικότερη επίδραση. Τα άτομα χωρίς διαβήτη σε ηλικία 45 ετών έζησαν 9-11 χρόνια περισσότερο χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με τους πάσχοντες από τη νόσο.
Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 40.000 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, βρήκαν ότι μόνο το 53% των συμμετεχόντων ήταν ελεύθεροι και από τους τρεις αυτούς παράγοντες κινδύνου.