H μικρή κατανάλωση αλκοόλ, και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, μετά από γεύματα έχει συνδεθεί με λιγότερους θανάτους από καρδιά. Από την άλλη μεριά η κατάχρηση του αλκοόλ έχει συσχετιστεί κυρίως με βλάβες στο συκώτι. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει και τους θανάτους από καρδιά.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής αρρυθμίας, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη καταλήγει ότι η μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να μειώσει και τα καρδιακά περιστατικά.
Οι ερευνητές του Τμήματος Καρδιολογίας του University of California στο Σαν Φρανσίσκο, εξέτασαν δεδομένα από μια ιατρική βάση που αφορούσε για 14,7 εκατομμύρια ενηλίκων από την Πολιτεία της Καλιφόρνια, εκ των οποίων οι 268.000 (το 1,8%) έκαναν καταχρήσεις στην κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αυξημένο κατά 40% φορές κίνδυνο εμφράγματος και αυξημένο κατά 130% κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξάλειψη της κατάχρησης του αλκοόλ θα μπορούσε να συντελέσει σε δεκάδες χιλιάδες λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι στις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε 73.000 λιγότερες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, 34.000 λιγότερες καρδιακές προσβολές, και 91.000 λιγότερους ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
«Εκπλαγήκαμε από τη διαπίστωση ότι όσοι κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, ακόμα κι αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό για υπερβολική κατανάλωση, πολύ περισσότερο για όσους νομίζουν ότι το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα το αντίθετο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Gregory Marcus, από το University of California.
Η μελέτη ωστόσο δεν ήταν κλινική και άρα κατέγραψε μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ένας άλλος περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα δεδομένα για ασθενείς που διαγνώστηκαν με προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ δεν διευκρίνιζαν τη ποσότητα που έπιναν.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του εμφράγματος και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Από την άλλη μεριά, τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας.