Ομαλά εξελίσσεται η φετινή επιδημία γρίπης

Η γρίπη φέτος εκδηλώνεται με χαμηλό ή καθόλου πυρετό, έντονη καταβολή, πονοκέφαλο και ξερό βήχα που επιμένει. Μέσα σε δύο μέρες ωστόσο σε κάποιους εμφανίζεται και πυρετός και έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό. Σε ποσοστό 40% των ασθενών τα δείγματα που στέλνονται για ανάλυση στα εργαστήρια αναφοράς απομονώνεται ιός γρίπης.

griph1Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι η φετινή επιδημία γρίπης εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να κορυφωθεί όπως κάθε χειμώνα τον Φεβρουάριο – ενδεχομένως δύο εβδομάδες πιο νωρίς από άλλες φορές.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτα σε κάθε εφημερία από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, αρκετοί εκ των οποίων έχουν τον υπότυπο Η3Ν2 που υπερτερεί φέτος. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι τους .

Ο υπότυπος του ιού είναι Α (Η3Ν2) προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, σε αντίθεση με τον πανδημικό Α (Η1Ν1) που επικρατούσε μέχρι πέρσι και προτιμούσε τα άτομα ηλικίας 40-50 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 15 σοβαρά περιστατικά με επιπλοκές σε άτομα ηλικίας 69-89 ετών. Εξ αυτών το αντιγριπικό εμβόλιο το είχαν κάνει μόνον οι τρεις.

Στα άτομα που έχουν γρίπη, και όχι απλό κρυολόγημα, δίνονται αντιικά φάρμακα. Οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά καθώς οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με τα φάρμακα αυτά -εκτός κι αν υπάρχουν υπόνοιες για επιπλοκές λόγω βακτηρίων.

Δείτε επίσης