Αλέξης Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας

Πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας θα καταθέσουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«Υπάρχει πυκνός καπνός στο θέμα της Υγείας: ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Ερρίκος Ντυνάν, υπερτιμολογήσεις, δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παραγγελίες. Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Υγεία, πάρτι επί το πλείστον για λογαριασμό μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο. Και οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, είτε πολιτικές, είτε ποινικές, δεν μας ενδιαφέρει εμάς το θέμα της παραγραφής, είναι ένας άθλιος νόμος που πρέπει να αποφασίσουμε να αλλάξει. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν είναι η ρεβάνς το θέμα μας. Τις επόμενες μέρες βουλευτές από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν στη Βουλή πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Δεν θα μείνει τίποτα κρυπτό υπό τον ήλιο. Και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές, όχι στα μπλε παράθυρα. Εδώ, δημόσια, και κάποιοι μπορούν να χάσουν και τα χαμόγελα τους, δημόσια όταν αρχίζουν να καταλογίζονται συγκεκριμένες ευθύνες για το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, που πρέπει να ελεγχθούν, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Μιλάω προφανώς για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ και όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το ‘μαύρο χρήμα’ που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους. Αναφέρομαι στην υπόθεση Novartis, η οποία όπως και η Siemens, από το εξωτερικό μας ήρθε. Το FBI έχει ασχοληθεί. Εισαγγελείς στις ΗΠΑ ασχολούνται. Πολυεθνική του φαρμάκου, που επί χρόνια στην Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά στην Ελλάδα είχε στήσει ένα πάρτι υπερτιμολογήσεων και γιατί η τιμή φαρμάκου στην Ελλάδα καθόριζε την τιμή φαρμάκου και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε τη δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν να έρχεται στη Βουλή για το πώς βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών, προς μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου».

Ευπρόσδεκτη, χαρακτήρισε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, την πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία:

«Η κυβέρνηση -που πεισματικά αρνείται να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα capital controls- προανήγγειλε σήμερα εξεταστική για την Υγεία. Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα – φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την ‘πρώτη φορά Αριστερά’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου με δήλωσή της ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη ιδίως για τον ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 όπως αναφέρει η σχετική αναφορά που έχει κατατεθεί στη δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει: «Εξεταστική και για την υγεία. Συμφωνούμε και έχουμε πολλά να πούμε. Αν και για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλα αυτά είναι αντίμετρα για να περάσουν τα μέτρα».

«Ναι» στην Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία θα πει το ΚΚΕ, όπως γνωστοποίησε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας όμως ότι το κόμμα δεν έχει αυταπάτες.

Δείτε επίσης