Πολλαπλή σκλήρυνση: Μελέτες για δύο νέες δραστικές ουσίες που καθυστερούν τη νόσο

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ECTRIMS έδωσαν σημαντικές ελπίδες για την καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), τόσο στο στάδιο της Υποτροπιάζουσας Διαλείπουσας (RRMS), αλλά ακόμη και στο σοβαρότερο στάδιο της Δευτεροπαθώς Προϊούσας (SPMS) Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Οι μελέτες αφορούν δύο δραστικές ουσίες της Novartis που ανήκουν στην οικογένεια των τροποποιητών των S1P υποδοχέων.

Αποτελέσματα της μελέτης ΕXPAND που παρουσιάστηκαν στο ECTRIMS, αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με την νέα ουσία σιπονιμόδη (BAF312), η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας, έναντι του εικονικού φαρμάκου, σε ασθενείς με Δευτεροπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (SPMS).

Παράλληλα, η μελέτη ACROSS δείχνει ότι οι ασθενείς με Υποτροπιάζουσα Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS) που έλαβαν συνεχόμενη θεραπεία με φινγκολιμόδη είχαν σημαντικά μικρότερη εξέλιξη της αναπηρίας σε σύγκριση με αυτούς, που η θεραπεία τους διεκόπη.

Λιγότεροι ασθενείς που παρέμειναν σε θεραπεία με φινγκολιμόδη για 8 έως 10 έτη ανέπτυξαν Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ σε σύγκριση με αυτούς που τη διέκοψαν νωρίτερα. Επίσης, καθυστέρησε σημαντικά (4 φορές) ο χρόνος μέχρι τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.

Σε ενημερωτική εκδήλωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, που πραγματοποίησε η Novartis, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, ο Αν. Καθηγητής Νευρολογίας, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σπύρος Κονιτσιώτης, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου με την εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας, καθώς και στους στόχους των φαρμάκων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας που στοχεύουν τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στην τροποποίηση της εξέλιξης της νόσου.

Στο Δυτικό κόσμο, υπολογίζεται ότι ανά 100.000 πληθυσμού οι 100 πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση ενώ στην Ελλάδα νοσούν περίπου 10.000 άνθρωποι.

Η νόσος πρωτοεμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20 έως 40 ετών και οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν σε σχέση με τους άνδρες. Το κόστος για το Σύστημα Υγείας υπολογίζεται σε 1000 ευρώ το μήνα ανά ασθενή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ), Βάσω Μαράκα, αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, που είναι η ανεργία και γενικότερα η έλλειψη οικονομικών πόρων σε περίπτωση που το οικογενειακό περιβάλλον δεν έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει τον ασθενή, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για να ενταχθεί η νόσος στη λίστα με τις 43 ασθένειες που δικαιούνται επίδομα αναπηρίας.

Δείτε επίσης