Α. Ξανθός: Ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης σχετικά με τους εμβολιασμούς

Για ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης σε ότι αφορά στους εμβολιασμούς στη χώρα μας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστα Μπαργιώτα.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε, ότι σε αυτή τη φάση, που ακόμα το ζήτημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος δεν έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στη χώρα μας, δεν θα ήταν ενδεδειγμένη μια παρέμβαση «κατασταλτικού κατά κάποιον τρόπο ή τιμωρητικού χαρακτήρα», αλλά η ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια που θα γίνει στο επόμενο διάστημα, είναι να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα που εμπεριέχει την πρόληψη στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, αλλά και τη λογική του οικογενειακού παιδιάτρου, ο οποίος έχει την ευθύνη και φροντίζει για την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους κ.λ.π

Επίσης μια καμπάνια καθολικής ενημέρωσης που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποφασίσει να την προχωρήσει.

Έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια και αφίσες ήδη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας ενώ προετοιμάζεται, ένα ειδικό τηλεοπτικό σποτ, το οποίο θα μπορεί να προβάλλεται και να υπάρχει η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας.

Τέλος «υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Δείτε επίσης