Ο ΕΟΦ απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές για 21 φάρμακα

Τις παράλληλες εξαγωγές σε 21 νέα φάρμακα αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των ασθενών.

Επιπλέον ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύει την αποθεματοποίηση των σκευασμάτων αυτών όσο ισχύει η απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής τους. Δείτε την πλήρη απόφαση του ΕΟΦ.

Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για το οποία εκδόθηκε η απαγόρευση εξαγωγών είναι τα ASACOL, MEZAVANT, PENTASA και SALOFALK που περιέχουν την ουσία μεσαλαζίνη – κατά των ΙΦΝΕ και ηπαρίνες διαφόρων κατηγοριών που χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικα όπως το CLEXANE (ελοξαπαρίνη), FRAXIPARINE ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, INNOHEP τινζαπαρίνη και ARIXTRA φονταπαρινόξη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Δείτε επίσης