Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας η πρωτεΐνη GDF15

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από την απώλεια της όρεξης που είναι αποτέλεσμα πολλών καρκίνων τελευταίου σταδίου.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Science, ερευνητές από τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δημοσιεύσει, ξεχωριστά ο καθένας, εργασίες που δείχνουν ότι ο ένοχος πίσω από αυτή την κατάσταση – μια πρωτεΐνη που ονομάζεται συντελεστής διαφοροποίησης ανάπτυξης-15 (GDF15)- βοηθά τα ποντίκια, τους αρουραίους και τους πιθήκους να χάσουν βάρος χωρίς εμφανείς παρενέργειες.

«Το να έχουμε ακόμα ένα φάρμακο στη φαρέτρα μας κατά της παχυσαρκίας είναι συναρπαστική είδηση», λέει η Katherine Saunders, ιατρός παχυσαρκίας στην Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Προς το παρόν, υπάρχουν πέντε φάρμακα για την παχυσαρκία, που έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για μακροχρόνια διαχείριση βάρους, που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να χάσουν κατά μέσο όρο 5-8% του σωματικού τους βάρους.

«Αυτό το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ περιορισμένο», λέει η Saunders, προσθέτοντας ότι πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι τόσο ειδικά όσο η πρωτεΐνη GDF15.

Την δυνατότητα της GDF15 ως παράγοντα απώλειας βάρους ανακάλυψε για πρώτη φορά ο Samuel Breit, ένας ανοσολόγος και γιατρός στο Νοσοκομείο του Αγίου Βικεντίου στο Sydney της Αυστραλίας. Ο Breit έβλεπε τα επίπεδα της πρωτεΐνης να αυξάνονται κατά 10 έως 100 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της ανορεξίας από την οποία υπέφεραν ποντίκια με καρκινικούς όγκους στον προστάτη και άνθρωποι με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Ο Breit έδειξε επίσης ότι το GDF15 πιθανώς δημιουργεί αυτά τα αποτελέσματά μέσω του εγκεφάλου -αν και λέει ότι μέχρι τώρα ο στόχος της πρωτεΐνης δεν είναι ξεκάθαρος.

Δείτε επίσης