Η τακτική χρήση ισχυρών απολυμαντικών σπιτιών και κτιρίων, όπως είναι η χλωρίνη και η γλουταραλδεΰδη, θέτει σε κίνδυνο του ανθρώπινους πνεύμονες.
Πιο συγκεκριμένα, αύμφωνα με μελέτη η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο European Respiratory Society International Congress, η χρήση απολυμαντικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Με τον όρο χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περιγράφεται ένα σύνολο παθήσεων των πνευμόνων που προκαλούν περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα στο αναπνευστικό σύστημα. Στη διάγνωση για ΧΑΠ περιλαμβάνονται ενδεικτικά η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
Βασικοί παράγοντες κινδύνου για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειας (chronic obstructive pulmonary disease) είναι η ρύπανση των εσωτερικών χώρων (π.χ. λόγω καύσης βιομάζας), η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η έκθεση σε χημικές ουσίες.
Σημαντικός κίνδυνος από τα απολυμαντικά
Η μελέτη, η οποία είχε συνολική διάρκεια 30 χρόνια, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) περιλαμβάνοντας πάνω από 55.000 νοσηλεύτριες από τις ΗΠΑ που αποτελούσαν μέρος της Nurses’ Health Study II.
Εξετάστηκε η έκθεση των νοσηλευτριών σε συγκεκριμένα απολυμαντικά προϊόντα όπως η χλωρίνη, η γλουταραλδεΰδη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αλκοόλ και οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον καθαρισμό εσωτερικών χώρων σπιτιών και κτιρίων.
Όσες νοσοκόμες είχαν εκτεθεί σε ισχυρά απολυμαντικά προϊόντα με συχνότητα έστω και μία φορά την εβδομάδα φάνηκε να διατρέχουν 22-32% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ΧΑΠ.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση ισχυρών καθαριστικών με αυξημένο κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ ΧΑΠ και απολυμαντικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την ανάγκη να τεθούν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη χρήση των ισχυρών καθαριστικών, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία, ώστε να περιοριστεί ο επαγγελματικός κίνδυνος των ατόμων που τα χρησιμοποιούν ή εκτίθενται σ’ αυτά.