Διαβήτης: Δίαιτα και άσκηση αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Η ασθένεια σκληραίνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που κυκλοφορεί στο σώμα. Αυτό περιλαμβάνει και τον εγκέφαλο. Όταν επηρεάζεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί επίσης να συνδέονται με γνωστικά προβλήματα.

Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι γνωστό ότι μειώνουν τις αρνητικές επιδράσεις του διαβήτη τύπου 2 στο σώμα. Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις αυτών των παρεμβάσεων στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου δεν είναι σαφείς.

Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μια δεκαετή μελέτη που ονομάζεται Action for Health in Diabetes (Look AHEAD). Στην πολυκεντρική αυτή μελέτη, οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να υιοθετήσουν υγιείς, μακροπρόθεσμες αλλαγές συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές εστίασαν στο ερώτημα κατά πόσο οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι μείωσαν τις θερμίδες στη διατροφή τους και αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα, είχαν καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of the American Geriatrics Society.

Αύξηση της ροής αίματος στον εγκέφαλο κατά 6%

Οι 310 συμμετέχοντες, ηλικίας 45-76 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε καθημερινό στόχο να καταναλώνει μεταξύ 1200 και 1800 θερμίδων για να χάσει βάρος. Είχε επίσης στόχο 175 λεπτά σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέσω δραστηριοτήτων όπως είναι το γρήγορο περπάτημα.

Οι ερευνητές έβλεπαν τους εθελοντές μια φορά την εβδομάδα για τους πρώτους έξι μήνες και τρεις φορές το μήνα για τους επόμενους έξι μήνες. Στη συνέχεια, μέχρι και το τέταρτο έτος τουλάχιστον μία φορά το μήνα ενημερώνονταν τακτικά μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προσωπικής επαφής. Επίσης, οι εθελοντές ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν σε μαθήματα ομάδων και σε άλλες δραστηριότητες.

Η δεύτερη ομάδα, η ομάδα ελέγχου, παρακολούθησε μαθήματα υποστήριξης και εκπαίδευσης για τον διαβήτη τύπου 2.

Μετά από περίπου 10 χρόνια το σωματικό βάρος στην ομάδα παρέμβασης είχε μειωθεί κατά 6,2% και στην ομάδα ελέγχου κατά 2,8%. Σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων η μέση δαπάνη θερμίδων μέσω φυσικής δραστηριότητας ήταν 444 θερμίδες την εβδομάδα για την ομάδα παρέμβασης και 1.145 θερμίδες για την ομάδα ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν με μαγνητική τομογραφία. Πρόκειται για μια μη επεμβατική ιατρική εξέταση που χρησιμοποιεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο, παλμούς ραδιοσυχνοτήτων και έναν υπολογιστή για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην ομάδα παρέμβασης υπήρχε μεγαλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά μέσο όρο 6% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Πηγή: Long Term Effect of Intensive Lifestyle Intervention on Cerebral Blood Flow.

Δείτε επίσης