Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει την υγεία των ανθρώπου πριν καν γεννηθούν. O μολυσμένος αέρας οδηγεί σε νεογέννητα μωρά με χαμηλό βάρος, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα και ασθένειες αργότερα στη ζωή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας σημαντικής μελέτης που αφορούσε την περιοχή του Λονδίνου.
Να σημειωθεί ότι το χαμηλό βάρος γέννησης – που ορίζεται ως λιγότερο από 2.500 γραμμάρια – συνδέεται σταθερά με υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας καθώς και με ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Medical Journal και έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, του Kings College και του St George’s. Διαπίστωσε ότι οι μητέρες του Λονδίνου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2,5 έχουν 2-6% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με χαμηλότερο βάρος γέννησης.
Τα παιδιά που εκτίθενται σε σωματίδια PM2,5 θεωρείται πιο πιθανό να μεγαλώσουν με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και να αναπτύξουν άσθμα. Να σημειωθεί επίσης ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ικανότητα μάθησης.
Τα PM2,5 είναι μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον καπνό των αυτοκινήτων ή των τζακιών και μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας πρόωρη θνησιμότητα, επιδείνωση του αναπνευστικού συστήματος και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αστική ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η οδική κυκλοφορία, και ιδιαίτερα οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων κοντά στους ανθρώπους. Εκτός από τα καυσαέρια υπάρχει και η έκθεση σε ρύπους που αφορούν τη φθορά των ελαστικών μέσω των φρένων. Μια άλλη παρενέργεια της οδικής κυκλοφορίας είναι ο θόρυβος, ο οποίος έχει συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως η υπέρταση η καρδιαγγειακή νόσος. Ο θόρυβος ενδεχομένως επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου μέσω του στρες, της υπέρτασης και της διαταραχής του ύπνου.
Η Rachel Smith, ερευνήτρια στο Imperial Imperial College, δήλωσε: “Ο αυξημένος κίνδυνος είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με το κάπνισμα, το οποίο γνωρίζουμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο λιποβαρών μωρών. Αλλά ακόμη και αν είναι ένας μικρός αυξημένος κίνδυνος, όλοι οι Λονδρέζοι είναι εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση και είναι δύσκολο κάποιος να αποφύγει την έκθεσή του”.
Η ειδικός είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν μια κλήση αφύπνισης προς τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, τονίζοντας: “Η εισαγωγή πολιτικών που περιορίζουν τη χρήση του ντίζελ θα έχει το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία”.
Τα σωματίδια PM2,5
Παρόλο που η μελέτη εξέτασε διάφορους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του αζώτου και του όζοντος, τα σωματίδια PM2,5 βρέθηκε να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για το χαμηλό βάρος γέννησης.
Το 3% όλων των περιπτώσεων χαμηλού βάρους γέννησης σε βρέφη που γεννήθηκαν στο Λονδίνο θεωρήθηκαν από τους ερευνητές ως “άμεσα αποδοτέα” στην έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σωματίδια PM2,5 που βρίσκονταν σε συγκεντρώσεις πάνω από 13,8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό.
Τα στοιχεία εκπομπών ρύπων έδειξαν πως τον Οκτώβριο, σε κάθε περιοχή του Λονδίνου, η ρύπανση υπερβαίνει τα όρια για τα σωματίδια PM2,5 που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το όριο αυτό είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Στο κεντρικό Λονδίνο, τα μέσα ετήσια επίπεδα είναι σχεδόν διπλάσια από το όριο του ΠΟΥ.
Οι ερευνητές είπαν πως η μελέτη τους υποδηλώνει ότι μόλις μια μείωση κατά 10% των μέσων συγκεντρώσεων των σωματιδίων PM2,5 θα απέτρεπε το 3% των περιπτώσεων λιποβαρών μωρών κάθε χρόνο στο Λονδίνο.
Η μελέτη εξέτασε τα στοιχεία γέννησης από το 2006 έως το 2010 και είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και το ρόλος της στο βάρος του μωρού, περιλαμβάνοντας στοιχεία από περίπου 670.000 γεννήσεις.
Η σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις γεννήσεις έγινε με βάση ένα μοντέλο διασποράς βασισμένο στα δεδομένα εκπομπών ρύπων του Λονδίνου για μέσες μηνιαίες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, οξειδίων του αζώτου, όζοντος και σωματιδίων PM2,5 και PM10.