Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οχάιο δείχνει ότι λίγο περισσότερο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βλαβών του ενδοθηλίου το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι ένας κοινός παρονομαστής πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με ισχαιμικά επεισόδια.
Η μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη D3 – η οποία παράγεται φυσιολογικά από το σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο – μπορεί να αποκαταστήσει σημαντικά τη βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα που προκαλείται από διάφορες ασθένειες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.
“Σε γενικές γραμμές, η βιταμίνη D3 σχετίζεται με την υγεία των οστών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ότι πολλοί ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο έχουν έλλειψη βιατμίνης D3. Δεν σημαίνει ότι η ανεπάρκεια προκαλεί καρδιακή προσβολή, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής”, δήλωσε ο καθηγητής Tadeusz Malinski του Πανεπιστημίου του Οχάιο. “Χρησιμοποιούμε νανοαισθητήρες για να δούμε γιατί η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι ωφέλιμη, ειδικά για τη λειτουργία και την αποκατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος”, συμπλήρωσε.
Η ομάδα του Malinski έχει αναπτύξει μοναδικές μεθόδους και συστήματα μέτρησης χρησιμοποιώντας νανοαισθητήρες, οι οποίοι έχουν 1.000 φορές μικρότερη διάμετρο από την ανθρώπινη τρίχα, για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της βιταμίνης D3 σε μεμονωμένα ενδοθηλιακά κύτταρα.
Μια σημαντική ανακάλυψη από αυτές τις μελέτες είναι ότι η βιταμίνη D3 είναι ένας ισχυρός διεγέρτης του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο είναι ένα σημαντικό μόριο σηματοδότησης στη ρύθμιση της ροής του αίματος και την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων. Επιπλέον, η βιταμίνη D3 μειώνει σημαντικά το επίπεδο οξειδωτικού στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν πως η θεραπεία με βιταμίνη D3 μπορεί να αποκαταστήσει τις βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της αθηροσκλήρωσης και του διαβήτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος. Οι μελέτες απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα για διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.
Βιταμίνη D και ενδοθήλιο
“Δεν υπάρχουν πολλά, αν υπάρχουν, γνωστά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση καρδιοαγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων τα οποία έχουν καταστραφεί αλλά η βιταμίνη D3 μπορεί να το κάνει”, δήλωσε ο Malinski. “Αυτή είναι μια πολύ φθηνή αντιμετώπιση για την αποκατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος. Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα νέο φάρμακο”, πρόσθεσε.
Οι μελέτες, που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, είναι οι πρώτες που ταυτοποιούν τον μοριακό μηχανισμό της επαγόμενης από τη βιταμίνη D3 αποκατάστασης της λειτουργίας του κατεστραμμένου ενδοθηλίου. Ενώ αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας ένα κυτταρικό μοντέλο υπέρτασης, η εμπλοκή της βιταμίνης D3 στο δυσλειτουργικό ενδοθήλιο είναι πολύ ευρύτερη.
Το εύρημα υποστηρίζεται από αρκετές κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η βιταμίνη D3 σε δόσεις υψηλότερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ασθενειών των οστών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη θεραπεία του δυσλειτουργικού καρδιαγγειακού συστήματος.
“Ο καθηγητής Malinksi έχει διεθνή φήμη για εξαιρετικές και καινοτόμες έρευνες που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα”, δήλωσε ο Robert Frank, κοσμήτορας των Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Οχάιο. “Αυτό το τελευταίο έργο είναι ένα ακόμη παράδειγμα της επίδρασής του σε αυτόν τον τομέα”.