Το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται με μέτρο και εντός των γευμάτων (περίπου 250 ml την ημέρα), έχει συνδεθεί με το πιθανό όφελος της προστασίας από καρδιοπάθειες. Το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να έχει το κόκκινο κρασί το οποίο διαθέτει πολυφαινόλες -σ’ αυτές ανήκει μια ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Η τωρινή μελέτη που έγινε από Ισπανούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε το περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry βρήκε ότι οι πολυφαινόλες του κρασιού ενεργούν κατά ορισμένων βακτηρίων του στόματος που συνδέονται με την ουλίτιδα και την τερηδόνα.
Το στοματικό μικροβίωμα περιέχει περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων. Ενώ πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι ευεργετικά για την στοματική υγεία, άλλα μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα, τερηδόνα και περιοδοντικές παθήσεις.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο πολυφαινόλες του κρασιού, το καφεϊκό οξύ και το p-κουμαρικό οξύ. Χρησιμοποιώντας κύτταρα από ιστούς ούλων, διαπιστώθηκε ότι ότι αυτές οι δύο πολυφαινόλες μείωσαν την ικανότητα του βακτηρίου Streptococcus mutans, του ένοχου πίσω από την τερηδόνα και του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, υπεύθυνου για τη φλεγμονή, να προσκολλώνται στα κύτταρα.
Όταν οι δύο αυτές πολυφαινόλες συνδυάστηκαν με το προβιοτικό βακτήριο Streptococcus dentisani ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην αναχαίτιση των παθογόνων βακτηρίων. Να σημειωθεί ότι ο ρόλος των προβιοτικών στη στοματική υγεία δεν έχει ερευνηθεί αρκετά μέχρι σήμερα.
Θεωρείται ότι ο μεταβολισμός πολλών πολυφαινολών λαμβάνει χώρα στο έντερο, όπου τα βακτήρια μετατρέπουν τις πολυφαινόλες σε απλές φαινόλες, λακτόνες και άλλα μόρια τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν όφελος. Ωστόσο, αυτός ο μεταβολισμός ξεκινάει από τη
στοματική κοιλότητα λόγω της ενζυματικής δράσης του σάλιου, του μασήματος και της στοματικής μικροβιακής δραστηριότητας.
“Η μελέτη μας, βασισμένη σε ένα in vitro μοντέλο βακτηριακής προσκόλλησης, είναι πολύ χρήσιμη ως αρχική προσέγγιση για να εμβαθύνουμε στους μηχανισμούς δράσης των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού στις στοματικές παθήσεις”, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Τα νέα ευρήματα μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τα οδοντικά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το καφεϊκό οξύ έχει αντιμικροβιακή δράση.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν πρέπει να μεταφραστούν σε αύξηση της κατανάλωσης κρασιού.
Οι πολυφαινόλες υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και άρα μια διατροφή με περισσότερες φυτικές τρoφές μπορεί να βελτιώνει τη στοματική υγεία.