Αυτισμός: Υψηλότερο κίνδυνος για τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν οποιαδήποτε μορφή διαβήτη, έχουν υψηλότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Είτε πρόκειται για διαβήτη τύπου 1, είτε τύπου 2, είτε για διαβήτη κύησης που επηρεάζει ειδικά τις έγκυες γυναίκες, αυτός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ο υψηλότερος στον τύπο 1, και ακολουθούν ο τύπος 2 και τον διαβήτη κύησης”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Anny Xiang, διευθυντής του τμήματος βιοστατιστικής έρευνας στο Permanente Medical Group της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ο Xiang προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο διαβήτης μιας μητέρας προκαλεί αυτισμό στο παιδί, μόνο ότι αυτά τα δύο συνδέονται.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και το αν o διαβήτης κύησης διαγνώστηκε νωρίς ή αργά κατά την εγκυμοσύνη. Μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε όταν ο διαβήτης κύησης διαγνώστηκε νωρίς στην εγκυμοσύνη, δήλωσε ο Xiang.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Πάντως, δεν συνεκτιμήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου που απορρέουν από την μεριά του πατέρα, καθώς και η έκθεση σε μετα-γεννητικούς παράγοντες.

Ο Thomas Frazier, επικεφαλής επιστήμονας του Autism Speaks, ενός οργανισμού υπεράσπισης του αυτισμού, επεσήμανε ότι “οι αυξήσεις του κινδύνου δεν είναι τεράστιες”. Ο Frazier, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, πρόσθεσε: “Δεν θα έλεγα ότι οι γυναίκες πρέπει να ανησυχούν, πρέπει να τις παρακινήσουμε να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να βεβαιωθούν ότι ο διαβήτης τους ελέγχεται”.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Xiang συνέλεξε στοιχεία για περισσότερα από 419.000 παιδιά που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2012 στα Νοσοκομεία Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας. Κατά τη διάρκεια μιας επταετίας παρακολούθησης από τη γέννηση, περισσότερα από 5.800 παιδιά ανέπτυξαν αυτισμό.

Η ομάδα του Xiang διαπίστωσε ότι η επίπτωση του αυτισμού ανά 1.000 παιδιά ήταν 4,4 όταν υπήρχε διαβήτης τύπου 1 στη μητέρα, 3,6 για διαβήτη τύπου 2, 2,9 για διαβήτη κύησης πριν την 26η εβδομάδα, 2,1 για διαβήτη κύησης μετά την 26η εβδομάδα και 1,8 στην περίπτωση που η μητέρα δεν είχε διαβήτη.

Γιατί ο διαβήτης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού δεν είναι σαφές.

Δεν είναι επίσης γνωστό εάν ο έλεγχος του διαβήτη μειώνει τον κίνδυνο, πρόσθεσε ο Xiang.

H σωρευτική επίπτωση του αυτισμού ανάλογα με το διαβήτη της μητέρας.

Ο αυτισμός ή η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια σειρά από καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από προκλήσεις με κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, ομιλία και μη λεκτική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένα στα 59 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει κάποια μορφή αυτισμού (ένα στα 37 αγόρια και ένα στα 151 κορίτσια).

 

Δείτε επίσης