Εγκυμοσύνη: Αποσμητικά, σαμπουάν και κραγιόν φέρνουν πιο νωρίς την εφηβεία στα κορίτσια

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction βρήκε όσο υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών (τρικλοζάνη, παραμπέν και ορισμένες φθαλικές ενώσεις) ανιχνεύθηκαν στα ούρα των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη, τόσο πιθανότερο ήταν η κόρη τους να έχει αργότερα πρόωρη εφηβεία. Δεν παρατηρήθηκε, όμως, κάτι ανάλογο για τα αγόρια.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Μπέρκλεϊ μαζί με τους τοπικούς παιδίατρους και τους εκπροσώπους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασε τα επίπεδα χημικών ουσιών όπως τα παραμπέν, τις φθαλάτες και την τρικλοζάνη στα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια. Οι φθαλάτες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε αρωματισμένα αποσμητικά, σαμπουάν, σαπούνια, καλλυντικά, αρώματα, βερνίκια νυχιών κ.λπ. Τα παραμπέν χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως σαπούνια, σαμπουάν για τα μαλλιά, προϊόντα φροντίδας του δέρματος και κραγιόν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 179 κορίτσια και 159 αγόρια που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν στην Καλιφόρνια μεταξύ των ετών 1999 και 2000. Συνολικά, 338 έγκυες γυναίκες μελετήθηκαν για τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών κατά την εγκυμοσύνη τους και στη συνέχεια μελετήθηκαν τα επίπεδα αυτά στα παιδιά όταν ήταν εννέα ετών.

Η ομάδα εξέτασε την εποχή της έναρξης της εφηβείας μεταξύ των παιδιών παρακολουθώντας τα μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες συνδέεται άμεσα με την πρώιμη έναρξη της εφηβείας μεταξύ των κοριτσιών, αλλά δεν επηρέασε τα αγόρια.

Η Δρ Kim Harley, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι ο φθαλικός διαιθυλεστέρας και η τρικλοζάνη συσχετίστηκαν με την πρώιμη εφηβεία των κοριτσιών. Όπως είπε, οι μητέρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα των δύο αυτών χημικών ουσιών στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του φθαλικού διαιθυλεστέρα που χρησιμοποιείται στα αρώματα και της τρικλοζάνης η οποία είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας σε ορισμένα σαπούνια και οδοντόκρεμες, είχαν κόρες οι οποίες μπήκαν στην εφηβεία νωρίτερα. Επίσης, τα κορίτσια με υψηλότερα επίπεδα parabens στον οργανισμό τους, στην ηλικία των εννέα ετών, εισήλθαν νωρίτερα στην εφηβεία.

Ωστόσο η διαφορά του χρόνου εφηβείας ήταν μικρή. Αν π.χ. μια έγκυος είχε διπλάσιες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων, παραμπέν και τρικλοζάνης στα ούρα της από ό,τι μία άλλη, τότε η έναρξη εφηβείας της κόρης της (ανάπτυξη στήθους, τριχοφυΐα, πρώτη περίοδος) γινόταν περίπου έναν μήνα νωρίτερα κατά μέσο όρο.

Η πρώιμη εφηβεία μπορεί να σημαίνει προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή των κοριτσιών αυτών. Η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και ανάληψης κινδύνου ως εφήβων. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών μακροπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες τόνισαν, ότι αυτές οι χημικές ουσίες μιμούνται τις γυναικείες ορμόνες και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αγόρια δεν βρέθηκαν να επηρεάζονται. Προειδοποιούν επίσης, ότι αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να συνδεθεί με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, τη στειρότητα και άλλα προβλήματα υγείας του πληθυσμού και ονομάζουν αυτές τις χημικές ουσίες «ενδοκρινικούς διαταράκτες».

Δείτε επίσης