Τα πιάτα με μπλε χρώμα βοηθούν στη δίαιτα

Όποιος χρησιμοποιεί μπλε πιάτα στο φαγητό του, τρώει λιγότερο, λέει ο Γερμανός ψυχολόγος χρωμάτων Harald Braem. Ο 74χρονος σήμερα επιστήμονας εργάστηκε για πολλά χρόνια στη διαφημιστική βιομηχανία, μέχρι το 1981, όταν ήταν υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν.

Το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού. Σύμφωνα με τον Braem, πρώτον, εάν τρώτε σε μπλε πιάτα, τρώτε πιο αργά και στη συνέχεια νιώθετε ότι έχετε χορτάσει γρηγορότερα. και δεύτερον, μπορεί να βάζετε λιγότερη ποσότητα φαγητού σε μπλε πιάτα παρά σε πιάτα διαφορετικού χρώματος.

Σύμφωνα με τον Braem, τα μπλε πιάτα μπορούν να βοηθήσουν στη δίαιτα που κάνετε. Το κίτρινο και το κόκκινο, από την άλλη πλευρά, είναι χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση. Το κόκκινο χρώμα οδηγεί σε ταχύτερη κατανάλωση και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα. Τα εστιατόρια τύπου «Fast Food» θέλουν να κάνουν πωλήσεις, λέει.

Ο Braem έγραψε πριν 30 χρόνια το βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ότι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η αίσθηση του χρώματος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Παρατηρούνται πάντως ορισμένες επιδράσεις των θρησκειών, π.χ. στην Ασία φορούν λευκά στις κηδείες, ενώ στην Ευρώπη μαύρα.

Ο Braem πιστεύει ότι η αντίδρασή μας στα χρώματα είναι στον γενετικό μας κώδικα: Στο DNA μας έχουμε αρχαίους δίσκους προγραμμάτων που είναι σταθεροί. Ασυνείδητα, αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι δισκέτες προγραμμάτων είναι γεμάτες αρχέτυπα και το ίδιο ισχύει με τα χρώματα. Το κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς και του αίματος. Αν δούμε κόκκινο χρώμα σε μεγάλη ποσότητα, μας προκαλεί άγχος και ίσως ακόμη και πανικό. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτό. Το φαγητό ήταν πάντα ένα σημαντικό πράγμα σε όλους τους πολιτισμούς. Στο παρελθόν, υπήρχε η εστία γύρω από την οποία συγκεντρωνόταν η κοινότητα. Σήμερα η εστία είναι το μπάρμπεκιου. Αυτό ενισχύει την κοινότητα. Η εικόνα μιας οικογένειας που τρώει μαζί, τη συνδέει πολύ περισσότερο από το να πάει στο εστιατόριο.

Στα σούπερ μάρκετ φαίνεται πως ξέρουν για την επίδραση των χρωμάτων. Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις για να κάνει το κρέας να φαίνεται πιο φρέσκο. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, ο πελάτης έχει την αίσθηση ότι παίρνει περισσότερα για τα χρήματα που δίνει, αν και το ίδιο το προϊόν μπορεί να είναι ακριβότερο.

Μήπως όμως φοβόμαστε το κόκκινο κρέας περισσότερο από το άσπρο κρέας απλά λόγω του χρώματος και στην πραγματικότητα αυτό έχει δημιουργήσει μια ψευδο-επιστήμη για τις διαφορές μεταξύ τους; Σ’ αυτό ο Braem δεν δίνει κάποια απάντηση.

Δείτε επίσης