Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των ΗΠΑ (ΝΤP: National Toxicology Program), οι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RFR: radio frequency radiation), όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα δεύτερης (2G) και τρίτης γενιάς (3G), ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στην καρδιά τους.
Υπήρξαν επίσης ενδείξεις για όγκους στον εγκέφαλο και στα επινεφρίδια των αρσενικών αρουραίων.
Ενώ τα παραπάνω ήταν σαφή για τους αρσενικούς αρουραίους, στους θηλυκούς αρουραίους καθώς και στα ποντίκια (αρσενικά ή θηλυκά) τα αποτελέσματα ήταν αμφίβολα ως προς το αν οι καρκίνοι οφείλονταν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων.
Οι μελέτες κόστισαν 30 εκατομμύρια δολάρια και χρειάσθηκαν μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν. Αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου που έχει γίνει μέχρι σήμερα διεθνώς, όσον αφορά τις επιπτώσεις της εν λόγω ακτινοβολίας σε πειραματόζωα.
«Πιστεύουμε πως η σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και στους όγκους των αρσενικών αρουραίων είναι πραγματική και οι εξωτερικοί ειδικοί συμφώνησαν επ’ αυτού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης John Bucher.
Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο, ότι η έκθεση στην ακτινοβολία, που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με την έκθεση που έχουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους.
«Στις έρευνές μας τα τρωκτικά εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε όλο το σώμα τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως σε συγκεκριμένους τοπικούς ιστούς, κοντά στους οποίους κρατούν το τηλέφωνό τους. Επιπροσθέτως, τα επίπεδα της έκθεσης και η διάρκεια ήταν μεγαλύτερα από ό,τι στους ανθρώπους».
Το χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες ήταν ίσο με τη μέγιστη τοπική έκθεση που επιτρέπεται επί του παρόντος για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Αυτό το επίπεδο ισχύος συμβαίνει σπάνια με την τυπική χρήση κινητού τηλεφώνου. Το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στις μελέτες ήταν 4 φορές υψηλότερο από το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο ισχύος.
Τα πειραματόζωα εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων ήδη από τη μήτρα της μητέρας τους για τους αρουραίους και στις 5-6 εβδομάδες από τη γέννηση των ποντικιών μέχρι να γίνουν δύο ετών, δηλαδή σχεδόν για ολόκληρη τη ζωή τους. Η έκθεση ήταν διακοπτόμενη: 10 λεπτά ακτινοβολία, 10 λεπτά διάλειμμα. Τα επίπεδα ακτινοβολίας κυμαίνονταν από 1,5 έως 6 watt ανά κιλό βάρους στους αρουραίους και από 2,5 έως 10 watt ανά κιλό βάρους στα ποντίκια.
Οι μελέτες δεν εξέτασαν την ακτινοβολία Wi-Fi, ούτε την ακτινοβολία των δικτύων τέταρτης (4G) και πέμπτης γενιάς (5G). Όπως είπαν οι ερευνητές «το 5G είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία και, από όσα κατανοούμε μέχρι στιγμής, πιθανώς να διαφέρει δραματικά από ό,τι μελετήσαμε έως τώρα».