Ελπίδες για τους διαβητικούς και νεφροπαθείς φέρνει η ανακοίνωση επιστημόνων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεφρολογίας στη Μελβούρνη ότι το φάρμακο καναγλιφλοζίνη (canagliflozin) για τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος στους μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με νεφρική ανεπάρκεια, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Οι πάσχοντες από διαβήτη είναι γνωστό ότι μπορεί να εκδηλώσουν νεφροπάθεια λόγω των παρατεταμένα αυξημένων επιπέδων του σακχάρου στο αίμα που κάνει κακό στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών. Επίσης ο διαβήτης μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση υπέρτασης που με τη σειρά της και αυτή επιβαρύνει τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών.
Η καναγλιφλοζίνη δρα αναστέλλοντας τη δράση μιας πρωτεΐνης στους νεφρούς, που ονομάζεται SGLT2. Η SGLT2 αναρροφά γλυκόζη από τα ούρα καθώς το αίμα φιλτράρεται στους νεφρούς και τη διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος. Αναστέλλοντας τη δράση της SGLT2, η καναγλιφλοζίνη αυξάνει την αποβολή της γλυκόζης μέσω των ούρων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.
Η διεθνής κλινική μελέτη CREDENCE έγινε σε 34 χώρες σε 4.400 ασθενείς που είχαν διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο, από τους οποίους οι μισοί πήραν καναγλιφλοζίνη και οι άλλοι μισοί (η ομάδα ελέγχου) έλαβαν άλλα φάρμακα ή ψευδοφάρμακα (πλασίμπο).
Η καναγλιφλοζίνη οδήγησε σε μείωση κατά 30% στον αριθμό των ατόμων με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και σε μείωση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο λόγω δυσλειτουργίας των νεφρών.
Επίσης, μειώθηκε κατά 39% η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας και κατά 20% για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα, εγκεφαλικό), που είναι συχνά στους ανθρώπους με νεφρική νόσο. Δεν υπήρξε αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου.
Η κλινική δοκιμή, με επικεφαλής τον καθηγητή Vlado Perkovic, διακόπηκε πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή της καθώς ήταν ήδη φανερό ότι η θεραπεία ήταν πολύ αποτελεσματική.
Η καναγλιφλοζίνη είναι ουσιαστικά η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια που μπορεί να επιβραδύνει την επιδείνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) στους διαβητικούς.
Σε όλο τον κόσμο περίπου 160 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν να εμφανίσουν χρόνια νεφρική νόσο. Επίσης, 5 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπεται ότι θα πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια παγκοσμίως έως το 2035.
Όπως είπε ο Perkovic, «ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας παγκοσμίως, όμως εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχουν υπάρξει καθόλου νέες θεραπείες για να προστατεύσουν τη λειτουργία των νεφρών των διαβητικών. Η νέα κλινική μελέτη αποτελεί σημαντικό βήμα ιατρικής προόδου, καθώς οι άνθρωποι με διαβήτη και νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο. Τώρα πια έχουμε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο, χρησιμοποιώντας ένα χάπι την ημέρα».
«Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια που έχουμε μια πραγματική θεραπεία για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο και η οποία μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Τώρα οι ασθενείς με διαβήτη έχουν πραγματικά μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την προστασία των νεφρών τους», είπε ο Kenneth Mahaffey, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, όπου έγινε η έρευνα.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η νέα θεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, καθώς η καναγλιφλοζίνη είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά.