Ουρολοιμώξεις: Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους

Νέες λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως σχετικά με τον ρόλο του ψευδαργύρου και του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης των βακτηριακών λοιμώξεων όπως είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος (UTI: urinary tract infections).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό roceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ουρολοιμώξεις είναι μια από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις παγκοσμίως με περίπου 150 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις όπως η λοίμωξη των νεφρών και η σηψαιμία.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Queensland με επικεφαλής τον καθηγητή Matt Sweet εξέτασε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο για την καταπολέμηση του ουροπαθογόνου Escherichia coli (UPEC) – της κύριας αιτίας των ουρολοιμώξεων.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι ο ψευδάργυρος είναι τοξικός για τα βακτηρίδια. Και επιβεβαίωσαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι γνωστά ως μακροφάγα χρησιμοποιούν τον ψευδάργυρο για να εκκαθαρίσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το Escherichia coli έχει μια στρατηγική δύο επιπέδων για να επιβιώσει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος.

Σε σύγκριση με τα μη παθογόνα βακτήρια, το Escherichia coli μπορεί να αποφύγει την τοξικότητα του ψευδαργύρου από τα μακροφάγα και επίσης δείχνει αυξημένη αντοχή στις τοξικές επιδράσεις του ψευδαργύρου.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι θεραπείας που δεν χρησιμοποιούν αντιβιοτικά έχουν το πλεονέκτημα ότι τα βακτηρίδια δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Άρα, εάν μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τα ανοσιακά μας κύτταρα για να τα κάνουμε ισχυρότερα ή να αλλάξουμε τον τρόπο που ανταποκρίνονται, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι.

Η μελέτη εντόπισε επίσης το σύνολο των γονιδίων του Escherichia coli που παρέχουν προστασία έναντι της τοξικότητας του ψευδαργύρου. Αυτή η γνώση παρέχει μια άλλη πιθανή οδό για την ανάπτυξη αντιμικροβιακών παραγόντων για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

Να σημειωθεί ότι τα μακροφάγα χρησιμοποιούν την τοξικότητα του ψευδαργύρου έναντι πολλών τύπων βακτηρίων, όπως είναι τα  Mycobacterium tuberculosis, Salmonella και Streptococcus, τα οποία δεν απαλείφονται απαραιτήτως από το σώμα με φυσιολογικούς μηχανισμούς.

Οι ερευνητές ανάπτυξαν αισθητήρες ψευδαργύρου που μπορούν να προσαρμοστούν για να μελετήσουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Αυτό δημιουργεί μια  καλύτερη κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να φέρει νέες θεραπείες για μια σειρά μολυσματικών ασθενειών.

Δείτε επίσης