Επτά λιπίδια στο αίμα προβλέπουν ποιες γυναίκες με διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2

Κάθε χρόνο στον Καναδά, το 20% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης, μια παροδική μορφή διαβήτη η οποία όμως κάνει επτά φορές πιο πιθανή την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Ενώ δεν υπάρχουν πολλά εργαλεία για να προβλεφτεί ποια γυναίκα θα αναπτύξει τη χρόνια πάθηση, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Brian Cox, ρίχνει κάποιο φως στο ποιες γυναίκες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν περισσότερο.

«Όλες οι γυναίκες θέλουν να πιστέψουν ότι είναι στο 50% που δεν θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2», λέει ο Cox.

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα περίπου 1.000 γυναικών στη Νότια Καλιφόρνια που είχαν διαβήτη κύησης. Μετά τον τοκετό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών για σχεδόν μια δεκαετία χρησιμοποιώντας δοκιμές ανοχής γλυκόζης από το στόμα και διάφορες άλλες βιοχημικές εξετάσεις. Κατέγραψαν επίσης τον τρόπο ζωής των γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επτά λιπίδια που  αναλόγως των επιπέδων τους- προέβλεπαν με ακρίβεια 92% αν οι γυναίκες θα αναπτύξουν τον τύπο 2. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας και τεχνητή νοημοσύνη.

Όλοι εστιάζουν στο σάκχαρο του αίματος, αλλά τα κυκλοφορούντα λίπη είναι σημαντικά για την ασθένεια, είπαν οι ερευνητές. Και πρόσθεσαν: «Η σχέση μπορεί να είναι αιτιώδης, μέσω της παχυσαρκίας ή των τύπων λιπών που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τη διατροφή τους. Γνωρίζοντας αυτό, κοιτάξαμε περισσότερα από χίλια λιπίδια σε ένα μικρό δείγμα αίματος».

Η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα λιπιδίων των ανθρώπων. Η ελπίδα είναι να βρεθεί μια απλή “υπογραφή” λιπιδίων που είναι κοινή μεταξύ όλων των γυναικών και μπορούν να προβλέψουν τον διαβήτη.

Τα επτά λιπίδια που προσδιορίστηκαν σε αυτή τη μελέτη αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου.

Η ιδέα των ερευνητών είναι να δημιουργηθεί ένα απλό τεστ για να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο διαβήτης τύπος 2 χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα αίματος που λαμβάνεται πριν οι γυναίκες εγκαταλείψουν το νοσοκομείο μετά τον τοκετό ή λίγες εβδομάδες ή μήνες αργότερα.

Η παρούσα μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016, στην οποία εντόπισαν μια σειρά μεταβολιτών που θα μπορούσαν να προβλέψουν τον τύπο 2 σε γυναίκες που είχαν υποστεί διαβήτη κύησης.

Πηγή: The discovery of novel predictive biomarkers and early-stage pathophysiology for the transition from gestational diabetes to type 2 diabetes.

Δείτε επίσης