Η επαφή με μια μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων που ζουν στο εξωτερικό περιβάλλον φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy & Clinical Immunology.
Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να εντοπίσει μεμονωμένα βακτηριακά είδη που παρέχουν προστασία έναντι του άσθματος. Βρήκε ωστόσο ότι κάποια βακτήρια του εδάφους προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Παραμένει ασαφές γιατί η έκθεση αυτή προστατεύει από το άσθμα. Είναι ωστόσο σημαντικό να έχουμε καθημερινή επαφή με τη φύση και τα βακτήριά της.
Ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευεξία ανέλυσαν τα βακτήρια που υπήρχαν σε πάνω από 400 σπίτια της χώρας και παρατήρησαν ότι τα μικρόβια των αγροκτημάτων μπορεί να προστατεύουν τα παιδιά από το άσθμα, ακόμα και όταν ζουν σε αστικό περιβάλλον.
Οι Φινλανδοί περνούν το 90% του χρόνου τους στο σπίτι και όλο και πιο πολύ σε αστικά περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ότι η επαφή με τη φύση και τα βακτήρια του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι περιορισμένη.
Φαίνεται πως η ποικιλία των βακτηρίων είναι αυτή που προστατεύει από το άσθμα, ωστόσο κάποια βακτήρια του εδάφους είναι πιο αποτελεσματικά. «Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίσαμε κάποιες ομάδες βακτηρίων που υπάρχουν στο έδαφος και παρέχουν προστασία από το άσθμα. Οι βακτηριακές αυτές ομάδες παρέχουν περισσότερη προστασία έναντι του άσθματος απ’ ότι η ποικιλία των μικροβίων γενικά όπως βρήκαν προηγούμενες μελέτες», ανέφερε η Δρ. Anne Karvonen.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «αν αναπτύξουμε προϊόντα που να μας προστατεύουν από το άσθμα, όπως βακτήρια που μπορούμε να φέρνουμε στο σπίτι ή να απλώσουμε στο δέρμα, θα ήταν ωφέλιμο. Επίσης θα ήταν πολύ βοηθητικό αν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε μεμονωμένα βακτήρια που προστατεύουν έναντι του άσθματος. Αλλά προς το παρόν η μελέτη μας, βοηθά απλώς να περιορίσουμε τον αριθμό των βακτηρίων που εξετάζουμε».
Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η επαφή με την φύση είναι ωφέλιμη προτρέποντας «να βγαίνουμε περισσότερο έξω εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον με τα παιδιά μας αντί να τα πηγαίνουμε σε κλειστούς παιδότοπους, όπου κυριαρχούν το λάστιχο και το πλαστικό.