Διαβήτης τύπου 2: Πώς το ύψος επηρεάζει τον κίνδυνο

Οι ερευνητές λένε ότι το ύψος ενός ανθρώπου πρέπει να θεωρηθεί πλέον ότι αποτελεί προγνωστικός δείκτης κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το χαμηλό ύψος ενός ανθρώπου αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, σύμφωνα με γερμανική που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia. Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα.

Για κάθε 10 εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Σούλτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 27.600 άτομα ηλικίας 35 έως 65 ετών.

Η συσχέτιση ύψους και κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με κανονικό βάρος. Σ’ αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος μειώνεται κατά 86% στους άνδρες και κατά 67% στις γυναίκες για κάθε 10 εκατοστά ύψους επιπλέον. Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους τα αντίστοιχα ποσοστά για τα δύο φύλα είναι 36% και 30%.

Ο αυξημένος κίνδυνος των κοντών πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος στο συκώτι και χειρότερο προφίλ παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή κ.ά.), άρα και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ψηλοί εμφανίζουν συνήθως καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο υγιή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ειδικότερα το μεγαλύτερο μήκος των ποδιών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης