Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Είναι ξεκάθαρο ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, σύμφωνα με τη διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας – υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου.

Επιδημιολογικές μελέτες, που έχουν καταγράψει θανάτους ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις, έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώνεται με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια της εργασίας, αναφέρει η κα Χριστοπούλου. Και προσθέτει: «Oι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι η άσκηση πρέπει να συνταγογραφείται όπως ακριβώς και τα φάρμακα».

Οι ειδικοί θερωρούν ότι το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αδρανές και περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο έχουν αιτία την ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα.

Όσον αφορά την άσκηση κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, η κα Χριστοπούλου επισημαίνει ότι είναι πλέον εφικτή, γιατί έχουν αλλάξει οι θεραπείες. «Όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα στοχεύουν στην ποιότητα ζωής, άρα στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Σίγουρα μία γυναίκα που κάνει χημειοθεραπεία θα νιώσει καταβολή και αδυναμία, αλλά αυτό ξεπερνιέται. Και πια έχει φανεί από τις μελέτες ότι οι γυναίκες που ασκούνται και δεν καπνίζουν ενώ έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ζουν πολύ περισσότερο, σε αντίθεση με τις γυναίκες που πάσχουν και συνεχίζουν να καπνίζουν, να μην τρέφονται σωστά και να μην γυμνάζονται».

Πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Σχετικά με τις θεραπευτικές εξελίξεις η κα Χριστοπούλου υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε όλα τα στάδια.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία, γονιδιακές υπογραφές οι οποίες μας ξεκαθαρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ μεγάλη ασφάλεια, ποιες είναι εκείνες οι γυναίκες που θα ωφεληθούν από τη χορήγηση χημειοθεραπείας, και ποιες όχι. Κάποτε βάζαμε όλες τις γυναίκες στον ίδιο “κουβά” και κάναμε χημειοθεραπεία, γιατί δεν ξέραμε. Τώρα υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, το σκορ υποτροπής και γνωρίζουμε περισσότερα για το ποια θεραπεία ωφελεί την κάθε περίπτωση. Στο μεταστατικό στάδιο είναι τέτοια η πρόοδος, που πιστεύουμε ότι και ο καρκίνος μαστού, θα γίνει χρόνια νόσος. Κι αυτό γιατί πλέον υπάρχουν υποομάδες ασθενών στο μεταστατικό στάδιο, που μπορούν να ξεπεράσουν τα 5,5 χρόνια με τις νέες θεραπείες».

Δείτε επίσης