Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων

Όσοι παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή άλλη εγκεφαλοαγγειακή ή καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη περιέλαβε 487.200 άτομα από την Κίνα, με μέση ηλικία τα 51 έτη. Όσοι έλαβαν μέρος δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν κάποιο από τα ακόλουθα τρία συμπτώματα αϋπνίας την περίοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων: δυσκολία στην έλευση και διατήρηση του ύπνου, πρώιμη πρωινή αφύπνιση ή δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω ελλιπούς ύπνου.

Το 11% ανέφερε δυσκολίες στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου, το 10% ανέφερε πρώιμη πρωινή αφύπνιση και το 2% δεν μπορούσε να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του λόγω έλλειψης ύπνου.

Οι ερευνητές δεν διερεύνησαν αν οι συμμετέχοντες πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια της αϋπνίας.

Τα αποτελέσματα ήταν:

  • Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησης της μελέτης καταγράφηκαν 130.032 περιστατικά εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών.
  • Αυτοί που είχαν και τα τρία συμπτώματα της αϋπνίας ήταν 18% πιθανότερο να εμφανίσουν αυτές τις νόσους από τους ανθρώπους που δεν είχαν κανένα από τα συμπτώματα.
  • Εκείνοι που είχαν δυσκολία αποκλειστικά στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου ήταν 9% πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό ή να εμφανίσουν καρδιακή νόσο από αυτούς που δεν είχαν αυτό το πρόβλημα. Από τα 55.127 άτομα που είχαν αυτό το σύμπτωμα, τα 17.650 (32%) υπέστησαν εγκεφαλικό ή διαγνώστηκαν με κάποια καρδιακή νόσο, συγκριτικά με τους 112.382 (26%) των 432.073 ανθρώπους που δεν είχαν αυτό το σύμπτωμα της αϋπνίας.
  • Όσοι ανέφεραν πρώιμη πρωινή αφύπνιση και ότι δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν μετά από αυτή διέτρεχαν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυτά τα ιατρικά προβλήματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν αυτό το πρόβλημα.
  • Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα στο να μένουν συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 13% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν αυτό το σύμπτωμα.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω έρευνας καθώς στην παρούσα μελέτη τα συμπτώματα βασίστηκαν σε αυτοαναφορές, επομένως η ακρίβειά τους μπορεί να αμφισβητηθεί, και αφετέρου δεν τους ρώτησαν για ύπνο ο οποίος δεν τους προσέφερε ξεκούραση, ένα επίσης συχνό σύμπτωμα της αϋπνίας.

Δείτε επίσης