Τροπολογία για τιμολόγηση φαρμάκων

Τροπολογία που αλλάζει τους κανόνες της τιμολόγησης κατέθεσε το υπουργείο Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης στις επιτροπές.

Με την πρώτη διάταξη της τροπολογίας ρυθμίζεται ότι κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης νέων τιμών δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του κόστους, στοιχεία και δείγματα, χορηγούμενα άνευ εγκρίσεως του ΕΟΦ.

Με τη δεύτερη διάταξη προβλέπεται, ότι ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου θα ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις τιμών.

Περαιτέρω, εφόσον υπάρχει διαφορά υψηλότερη ανάμεσα στην τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους, τότε η τιμή θα μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών με κατώτατο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η τιμή του γενοσήμου φαρμάκου, η οποία ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, διαμορφώνεται σύμφωνα με τα όσα ανωτέρω προβλέπονται για το χρονικό διάστημα μετά και τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων του.

Επίσης, με την έκτη προτεινόμενη διάταξη ορίζεται, ότι για να λάβει πρώτη φορά τιμή ένα φάρμακο αναφοράς πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Με την έβδομη διάταξη ορίζονται τα παράβολα, που συνοδεύουν τις αιτήσεις για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Με την όγδοη διάταξη προβλέπεται, ότι τα Φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούvται.

Επιπλέον, καταργείται η παρ. 6 του άρθρου 161 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), η οποία προβλέπει ότι «αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Τέλος, προστίθεται στο ίδιο άρθρο παράγραφος 7 δυνάμει της οποίας και σχετικά με τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, οι τιμές αυτές πρέπει να δημοσιεύονται εντός τριάντα (30) ημερών από την αίτηση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας.

Δείτε επίσης