Βιταμίνη D: Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη ποσότητα το χειμώνα

Ο χειμώνας είναι παρόν κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D και λοιμώξεων. Η βιταμίνη D παρασκευάζεται στο δέρμα μας μετά την έκθεση στο ηλιακό φως και βρίσκεται επίσης στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες), τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως είναι τα γαλακτοκομικά.

Οι άνθρωποι χρειάζονται βιταμίνη D για να διατηρούνται υγιείς και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η ειρωνεία είναι ότι το χειμώνα, όταν οι άνθρωποι χρειάζονται τη βιταμίνη D, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν επαρκή ποσότητα. Πόσο πρέπει λοιπόν να έχουμε; Πρέπει να λαμβάνουμε διατροφικά συμπληρώματα; Ποιοι χρειάζονται περισσότερο αυτή τη βιταμίνη;

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει υποδοχείς της βιταμίνης D που καθορίζουν ποια κύτταρα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Η βιταμίνη D δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα για να βελτιώσει την ικανότητά του να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις και να μειώνετε τη φλεγμονή.

Οι UVB ακτίνες που προκαλούν ηλιακό έγκαυμα είναι επίσης η αιτία παραγωγής της βιταμίνη D. Η αντηλιακή προστασία, τα πιο σκούρα δέρματα, τα ρούχα και το μειωμένο φως της ημέρας το χειμώνα μειώνουν την ικανότητα παραγωγής της βιταμίνης D. Οι άνθρωποι που βιώνουν τις μεγαλύτερες εποχιακές ανεπάρκειες είναι αυτοί που ζουν στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου το χειμώνα υπάρχει πολύ χαμηλό φως της ημέρας.

Αλλά εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι άνθρωποι σκουρόχρωμου χρώματος που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, επειδή το πιο σκούρο δέρμα εμποδίζει τις ακτίνες UVB να παράγουν βιταμίνη D. Ωστόσο, ακόμη και σε άτομα με ανοιχτό δέρμα, η βιταμίνη D είναι χαμηλότερη το χειμώνα.

Έτσι το χειμώνα, εκτός από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη D από τρόφιμα και / ή συμπληρώματα για να λαμβάνουν τουλάχιστον 600 IU ημερησίως. Οι άνθρωποι που έχουν σκούρο δέρμα ή αποφεύγουν τον ήλιο πρέπει να τρώνε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τα οστά και τα μικρόβια σας

Αρχικά, οι γιατροί πίστευαν ότι η βιταμίνη D ήταν σημαντική μόνο για την υγεία των οστών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ασθένειες των οστών όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση σε ενήλικες. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1980 βρέθηκε ότι τα ανοσοκύτταρα είχαν υποδοχείς για τη βιταμίνη D.

Πιο πρόσφατα έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα υψηλότερα επίπεδα  μειώνουν την ευαισθησία στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τη νόσο του Crohn, τις λοιμώξεις του εντέρου και των πνευμόνων σε ζώα και ανθρώπους. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με τη φλεγμονώδη νόσο των εντέρων στους ανθρώπους. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στην Ιαπωνία έχουν περισσότερα συμπτώματα το χειμώνα από ότι σε άλλες εποχές.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η βιταμίνη D είναι ότι διατηρεί τα βακτήρια στο έντερο υγιή και ευτυχισμένα. Η βιταμίνη D αυξάνει τον αριθμό και την ποικιλία των μικροβίων που ζουν στο έντερο, κάτι που μειώνει τη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι με την κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα μικρόβια του εντέρου σας θα είναι πιο υγιή και θα είστε πιο ανθεκτικοί σε λοιμώξεις και φλεγμονές όλο το χρόνο.

Γιατί η βιταμίνη D είναι πιο σημαντική το χειμώνα;

Το χειμώνα, οι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερες μολύνσεις και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο έξω από το σπίτι τους. Ακριβώς πόση ποσότητα βιταμίνης D χρειάζεται να λαμβάνεται είναι υπό συζήτηση. Από 200 IU έως 2.000 IU την ημέρα.

Στις ΗΠΑ, τα Ινστιτούτα Ιατρικής συστήνουν 600-800 IU ημερησίως για τους ενήλικες, ενώ η Ενδοκρινολογική Εταιρεία δηλώνει ότι η βέλτιστη κατάσταση για τη βιταμίνη D μπορεί να απαιτεί 1500-2.000 IU ανά ημέρα. Το χειμώνα οι άνθρωποι έχουν μειωμένη ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν βγαίνουν έξω, έτσι ποσότητες τουλάχιστον 600 IU ημερησίως βιταμίνης D από τρόφιμα ή συμπληρώματα θα βοηθούσαν στη διατήρηση της κατάστασης των βιταμινών D στα καλοκαιρινά επίπεδα.

Αλλά, όπως και πολλά πράγματα, η υπερβολική βιταμίνη D μπορεί να είναι επιβλαβής. Η τοξικότητα της βιταμίνης D δεν οφείλεται σε υπερβολικό ήλιο ή φαγητό. Λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, οι δερματολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας δεν συνιστούν την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία αντηλιακό. Αντίθετα, προτείνουν διατροφικά συμπληρώματα. Ωστόσο, η τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να συμβεί μόνο αν ένα άτομο πάρει πολλά συμπληρώματα.

Οι εμπειρογνώμονες που καθορίζουν την εθνική πρόσληψη βιταμίνης D στις ΗΠΑ συνιστούν ότι τα ενήλικα άτομα δεν πρέπει να παίρνουν πάνω από 4.000 IU ημερησίως βιταμίνη D, ώστε να αποφύγουν τις τοξικές παρενέργειες. Η βιταμίνη D σας βοηθά να απορροφάτε ασβέστιο από τη διατροφή σας, αλλά όταν η βιταμίνη D είναι πολύ υψηλή, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ανεβαίνουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.

Δείτε επίσης