Μια νέα μελέτη (Scheiman et al., 2019) από ερευνητές που συνδέονται με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι ένα βακτήριο του εντέρου -το γένος Veillonella- σχετίζεται με αυξημένη ικανότητα αερόβιας άσκησης σε ανθρώπους και ποντίκια. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Veillonella μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης μέσω της μετατροπής του γαλακτικού οξέος -το οποίο προκαλείται από την άσκηση- σε προπιονικό, το οποίο είναι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν βακτήρια του εντέρου που ανήκουν στο γένος Veillonella στο μικροβίωμα των καθιστικών ανθρώπων.
«Έχοντας μια σημαντική ικανότητα άσκησης είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης της γενικής υγείας και της προστασίας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το διαβήτη και τη μακροζωία», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Aleksandar Kostic από το Joslin Diabetes Center του Χάρβαρντ.
«Αυτό που οραματιζόμαστε είναι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που θα μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι που θα αυξήσουν την ικανότητά τους για άσκηση και επομένως να προστατευτούν από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη», είπε ο ειδικός.
Στην πρώτη φάση αυτής της μελέτης, ο Kostic και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από μια ομάδα 15 δρομέων του μαραθωνίου της Βοστώνης και 10 «μη συμμετέχοντες» (που ήταν ομάδα ελέγχου) μία εβδομάδα πριν από τον μαραθώνιο και μία εβδομάδα μετά τον αγώνα.
Η ανάλυση μικροβίων έδειξε ότι το γένος Veillonella είχε γίνει πιο άφθονο στην γαστρεντερική οδό των μαραθωνοδρόμων μια εβδομάδα μετά τον αγώνα. Συγκεκριμένα, αυτά τα βακτήρια του εντέρου έχουν τη μοναδική ικανότητα να καταβροχθίζουν το γαλακτικό, το οποίο είναι ένας μεταβολίτης που σχετίζεται με την κόπωση κατά την άσκηση. Τα αποτελέσματα αυτά αναπαρήχθησαν σε μια άλλη ομάδα 87 αθλητών υψηλού επιπέδου.
Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια. Ειδικότερα, το στέλεχος Veillonella που συλλέχθηκε από έναν από τους δρομείς του μαραθωνίου χορηγήθηκε σε 16 ποντικούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία δόθηκαν τα συγκεκριμένα βακτήρια έδειξαν βελτίωση κατά 13% σε εργαστηριακή δοκιμασία διαδρόμων σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου που δεν είχε το Veillonella.
Τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι το Veillonella είναι ένα μαγικό μικρόβιο που θα σας δώσει υπεράνθρωπη δύναμη και αντοχή. Η μικροβιολογική έρευνα είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο που είναι ακόμα στα σπάργανα. Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα πρέπει να εξεταστούν με υγιή σκεπτικισμό μέχρι να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές και να μάθουμε περισσότερα για μια πιθανή αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του Veillonella και της ενισχυμένης αθλητικής απόδοσης.
Να σημειωθεί ότι η εισαγωγή ξένων βακτηρίων στο έντερο μπορεί να έχει πιθανούς κινδύνους. Σε μια συνέντευξη, ο Kostic όταν ρωτήθηκε, ‘Ανησυχείτε ότι ορισμένοι δρομείς δεν θα περιμένουν τις κλινικές δοκιμές και θα προσπαθήσουν να πάρουν τα συμπληρώματα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;’, απάντησε: «Σίγουρα ανησυχώ λίγο με αυτά που βλέπω. Θα πρέπει να αποδείξουμε την ασφάλεια του Veillonella στον άνθρωπο. Όσον αφορά τη χρήση του προπιονικού, κι αυτό έρχεται με κινδύνους. Είναι ένα όξινο μόριο και θα μπορούσε ασφαλώς να έχει επιζήμια αποτελέσματα που δεν ξέρουμε ακόμη».