Διαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική

Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία είναι ένας τρόπος απώλειας βάρους που περιορίζει το χρονικό διάστημα εντός της ημέρας που επιτρέπεται να τρώτε αλλά όχι τις θερμίδες. Αλλά περιορίζοντας το χρόνο, πιθανότατα μειώνεται και η πρόσληψη θερμίδων.

Μια δημοφιλής εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας είναι η δίαιτα 5: 2, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση λίγων θερμίδων (περίπου το ένα τέταρτο της συνηθισμένης πρόσληψης) για δύο ημέρες την εβδομάδα και απεριόριστη κατανάλωση για τις άλλες πέντε ημέρες. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά για μερικούς ανθρώπους αλλά όχι για όλους.

Σε μια τελευταία μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι δεν είναι πιστοί στη διαλείπουσα νηστείας τους, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Η μελέτη διεξήχθη για τρεις ημέρες και στόχευε να ανακαλύψει πώς άλλαξε η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα γύρω από μια περίοδο περιορισμού των θερμίδων.

Μια ομάδα ανδρών ολοκλήρωσε δύο δοκιμές. Την πρώτη δοκιμαστική ημέρα, τους ειπώθηκε ότι θα έτρωγαν μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (περίπου 700 θερμίδες) την επόμενη μέρα.

Καθόλη τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες και εκτίμησαν την πείνα τους πριν και μετά από κάθε γεύμα. Η σωματική τους δραστηριότητα καταγράφηκε επίσης όλη την ημέρα.

Το άλλο πρωί, μετά την ολοκλήρωση της ημέρας δίαιτας, μετρήθηκε η πρόσληψη τροφής σε απεριόριστο πρωινό και αξιολογήθηκε η πείνα τους πριν και μετά το γεύμα.

Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε επίσης μια δοκιμή ελέγχου που ακολούθησε την ίδια μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια τυπική δίαιτα (περίπου 2.800 θερμίδες) αντί για μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων.

Όταν ακολούθησαν τη δοκιμή δίαιτας χαμηλών θερμίδων, οι συμμετέχοντες έφαγαν 6% περισσότερο την πρώτη ημέρα της μελέτης και 14% περισσότερο στο απεριόριστο πρωινό. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι έτρωγαν περισσότερο επειδή ήξεραν ότι η πρόσληψη τροφής θα ήταν περιορισμένη την επόμενη ημέρα, παρά επειδή ένιωθαν πιο πεινασμένοι.

Η σωματική δραστηριότητα ήταν επίσης 11% χαμηλότερη την ημέρα πριν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων και 18% χαμηλότερη την ημέρα της δίαιτας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, όπως το πλύσιμο των πιάτων, που τείνει να είναι αυθόρμητη συμπεριφορά παρά συνειδητά προγραμματισμένη δραστηριότητα, ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο. Βρέθηκε ότι αλλαγές στη συμπεριφορά του φαγητού και της σωματικής δραστηριότητας συμβαίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια ημέρα δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς μειώνουν την πιθανότητα της διαλείπουσας νηστείας να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Οι διαλειμματικές δίαιτες υποθέτουν ότι το έλλειμμα θερμίδων που παράγεται δεν ανακτάται κατά τη διάρκεια της απεριόριστης περιόδου. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η λίγο περισσότερη κατανάλωση και η μείωση της αυθόρμητης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να φτάνουν για να ανακτήσει κανείς σχεδόν το μισό από αυτό το έλλειμμα θερμίδων.

Παλαιότερες μελέτες βρήκαν ότι η παράλειψη πρωινού για έξι εβδομάδες αποδείχθηκε ότι μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων στα μετέπειτα γεύματα. Αυτό ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει πλήρως τις θερμίδες που παραλείφθηκαν κατά το πρωινό.

Η απώλεια βάρους από οποιαδήποτε δίαιτα είναι πάντα πιθανό να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο λόγω των αντισταθμιστικών παραγόντων. Σε επιστημονικές μελέτες της διαλείπουσας νηστείας, οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται συχνά από έναν διαιτολόγο σχετικά με το πόσες θερμίδες πρέπει να τρώνε τις ημέρες που δεν υπάρχει περιορισμός φαγητού. Ακόμη και με αυτήν την υποστήριξη, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες εξακολουθούν να χάνουν λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο.

Οι πληροφορίες της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαλειμματικής νηστείας. Το να είστε πιο προσεκτικοί όταν τρώτε πριν και μετά από μια περίοδο περιορισμού θερμίδων και ενσωματώνοντας την άσκηση στα σχέδια διατροφής, θα μπορούσε να συμβάλει σε αύξηση της απώλειας βάρους.

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια θαυματουργή δίαιτα αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από την ευελιξία της, και με μερικές μικρές προσαρμογές, θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική.

Δείτε επίσης