Χαρακτηριστικά που αυξάνουν και μειώνουν το στάτους

Πέρα από τη φήμη και την τύχη, ορισμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές μπορεί να έχουν σημαντική επιρροή στην αναρρίχηση της κοινωνικής σκάλας, σύμφωνα με μια μελέτη εξελικτικών ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν.

Η μελέτη 2.751 ατόμων σε 14 έθνη εντόπισε καθολικά εκτιμημένες ιδιότητες, όπως η ευφυΐα και η ειλικρίνεια, που μπορούν να αυξήσουν το κοινωνικό στάτους ενός ατόμου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Personality and Social Psychology και συμπληρώνουν ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση της ψυχολογίας πίσω από το ποιος “ανεβαίνει” στις ανθρώπινες κοινωνίες.

“Οι άνθρωποι ζουν σε έναν κοινωνικό κόσμο στον οποίο η σχετική κοινωνική κατάταξη έχει σημασία για σχεδόν για οτιδήποτε π.χ. την πρόσβασή σας σε πόρους, την ικανότητά σας να προσελκύετε συντρόφους, ακόμη και για το προσδόκιμο ζωής”, δήλωσε ο εξελικτικός ψυχολόγος David Buss, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της μελέτης. “Από εξελικτική προοπτική, οι αναπαραγωγικοί πόροι ρέουν σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και ταλαντεύονται αργά, αν συμβαίνει αυτό, σε αυτούς που είναι χαμηλότερα στο κοινωνικό τοτέμ”.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις εντυπώσεις 240 ανθρώπων -συμπεριλαμβανομένων πράξεων, χαρακτηριστικών και γεγονότων- για να προσδιορίσουν τι αύξησε και εξασθένησε την εκτίμηση ενός ατόμου στα μάτια των άλλων. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες ιδιότητες όπως το να είσαι ειλικρινής, εργατικός, ευγενικός, έξυπνος, έχοντας ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, κάνοντας θυσίες για τους άλλους και έχοντας καλή αίσθηση του χιούμορ αύξησαν την κοινωνική αξία ενός ατόμου.

“Από τους τσιγγάνους στη Ρουμανία έως τους γηγενείς νησιώτες του Γκουάμ, οι άνθρωποι που εμφανίζουν νοημοσύνη, γενναιότητα και ηγεσία αυξάνουν το στάτους στα μάτια των συνομηλίκων τους”, δήλωσε ο απόφοιτος φοιτητής ψυχολογίας Patrick Durkee, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον Buss. “Όμως, η κατοχή χαρακτηριστικών που δημιουργούν κόστος στους άλλους θα προκαλέσει την πτώση της στάτους σας, είτε ζείτε στη Ρωσία είτε στην Ερυθραία”.

Το να είσαι γνωστός ως κλέφτης ή βρώμικος, αποκτώντας μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια και φέρνοντας ντροπή στην οικογένεια μειώνει το κοινωνικό στάτους ή την αξία ενός ατόμου. Αυτές οι δράσεις που βλάπτουν το στάτους μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εξοστρακισμό -μια ενέργεια που θα σήμαινε σχεδόν σίγουρο θάνατο σε προγονικά περιβάλλοντα, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Αν και αυτή η μελέτη διεξήχθη πριν από την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, είναι ενδιαφέρον ότι το να είσαι φορέας ασθένειας είναι παγκοσμίως επιζήμιο για την κοινωνική θέση ενός ατόμου”, δήλωσε ο Buss. “Οι κοινωνικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι εξελικτικά αρχαίες προκλήσεις για την επιβίωση του ανθρώπου, οπότε οι άνθρωποι έχουν ψυχολογικές προσαρμογές αποφυγής τους. Η μείωση του κοινωνικού στάτους ενός ατόμου είναι μια εξελικτικά αρχαία μέθοδος κοινωνικής απόστασης από φορείς ασθένειας”.

Εξετάζοντας τις καθολικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα κριτήρια του στάτους, η μελέτη υποστήριξε ότι η ικανότητα και η προθυμία να προστασίας των άλλων -επιδεικνύοντας γενναιότητα και φυσική ικανότητα και λαμβάνοντας ρίσκο για την προστασία των συμμάχων- ήταν πιο ενισχυμένη για τους άνδρες από τις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες εκτιμήθηκαν περισσότερο κοινωνικά για τις ποιότητες που σχετίζονται με τις οικιακές δεξιότητες και την ελκυστικότητα.

Οι σεξουαλικές στρατηγικές και οι πρακτικές ζευγαρώματος επηρέασαν επίσης το στάτους και έδειξαν έντονες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Η σεξουαλική αμφισβήτηση μείωσε το στάτους και των δύο φύλων, αλλά έβλαψε την κατάσταση των γυναικών πολύ περισσότερο ακόμη και στις πιο σεξουαλικά ισότιμες κουλτούρες της μελέτης, ανέφεραν οι ερευνητές. Αντίθετα, η επίτευξη ενός δεσμευμένου μακροχρόνιου συντρόφου αύξησε το στάτους και των δύο φύλων, αλλά κάπως περισσότερο για τις γυναίκες. Και η πιστότητα αύξησε την κατάσταση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών ισότιμα.

Η μελέτη εντόπισε πολιτισμικές διαφορές στις ποιότητες που επηρεάζουν την κοινωνική κατάσταση. Για παράδειγμα, η εξάσκηση μαγείας έβλαψε το στάτους ενός ατόμου στη Ζιμπάμπουε και την Ερυθραία, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο στην Εσθονία, τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και παρόλο που εκτιμάται παγκοσμίως, η καλή αίσθηση του χιούμορ συμβάλλει σε μια μεγάλη ώθηση στην Πολωνία, μια μέτρια ώθηση στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, και μόνο μια μικρή ώθηση στην Ερυθραία.

Δείτε επίσης