Εμμηνόπαυση: Η άσκηση μπορεί να εμποδίσει την απώλεια μυϊκής μάζας

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μειώνουν τη μυϊκή μάζα, αλλά η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη μείωση.

H μείωση των οιστρογόνων και ιδιαίτερα της οιστραδιόλης έχει υποτεθεί ότι προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας στις γυναίκες. Η σωματική δραστηριότητα σε όλες τις μορφές της μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας στη μέση ηλικία.

Μια μελέτη 234 μεσήλικων γυναικών δείχνει ότι οι σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στον σκελετικό μυ είναι μέρος της καθημερινής ζωής στα 50 τους (47-55 ετών).

Η μετάβαση της εμμηνόπαυσης ξεκινά όταν ο υποθάλαμος αρχίζει να δείχνει σημάδια γήρανσης και η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH: gonadotropin-releasing hormone) γίνεται ασύγχρονη. Αυτό οδηγεί σε ανισορροπία μεταξύ της απελευθέρωσης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH: luteinizing hormone) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH: follicle stimulating hormone), και όταν συνδυάζεται με τη γήρανση των ωοθηκών, τα επίπεδα της οιστραδιόλης μειώνονται.

Στην πραγματικότητα, η γυναίκα, πολλά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση (πιο νωρίς από τα 30 της χρόνια) αρχίζει να χάνει την ορμονική της ισορροπία.

Η άσκηση

Όταν οι γυναίκες μεταβαίνουν από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων σταματά. Η απώλεια οιστρογόνων έχει επίδραση στους μύες και οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας. Η σωματική δραστηριότητα όμως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των μυϊκών ιδιοτήτων», λέει η διδακτορική φοιτήτρια Hanna-Kaarina Juppi. «Ακολουθώντας την ορμονική κατάσταση, μετρώντας πολλές πτυχές των μυών και λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη χρονολογική γήρανση των γυναικών που διέρχονται την εμμηνόπαυση, καταφέραμε να δείξουμε ότι η μείωση της μυϊκής μάζας συμβαίνει ήδη κατά την πρώιμη εμμηνόπαυση».

Στην παρούσα μελέτη, το μέγεθος των μυών μετρήθηκε στην  περιεμμηνόπαυση και επίσης μετά την εμμηνόπαυση, όταν η εμμηνόρροια είχε σταματήσει μόνιμα. Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 51,5 ετών στην αρχή της μελέτης και 53 ετών στις τελικές μετρήσεις, οπότε η μέση διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση ήταν 1,5 χρόνια. Ο χρόνος που χρειάζεται μια γυναίκα για να περάσει από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση είναι διαφορετικός από την άλλη. Σε αυτή τη μελέτη κυμάνθηκε από λιγότερο από 6 μήνες έως περισσότερα από 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση μείωση της μυϊκής μάζας ήταν 1%.

Ο Juppi συνεχίζει: «Η παρατηρούμενη αλλαγή δεν είναι μεγάλη, αλλά η μείωση συμβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να έχει αντίκτυπο στο μεταβολισμό, καθώς οι μύες είναι σημαντικοί ρυθμιστές του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος».

Η συνολική μυϊκή μάζα εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των μυϊκών κυττάρων. Η σωματική δραστηριότητα βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα πριν και μετά την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες.

H σωματική δραστηριότητας σε ολόκληρη τη μέση ηλικία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να επιβραδύνουν την αλλαγή.

Πηγή: Role of Menopausal Transition and Physical Activity in Loss of Lean and Muscle Mass: A Follow-Up Study in Middle-Aged Finnish Women.

Δείτε επίσης