Διατήρηση απώλειας βάρους: Η άσκηση πιο σημαντική από τη δίαιτα

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκε ότι η σωματική άσκηση και πιο κρίσιμη από τη διατροφή για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

«Η μελέτη αυτή αντιμετωπίζει το δύσκολο ερώτημα γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να κρατήσουν το μειωμένο βάρος τους παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αποτρέπουν την ανάκτηση του βάρους», δήλωσε η Danielle Ostendorf, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Κέντρο Υγείας και Ευεξίας, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αυτοί που επιτυχημένα διατηρούν την απώλεια βάρους βασίζονται στη φυσική δραστηριότητα για να παραμείνουν σε ενεργειακή ισορροπία (αντί για περιορισμό της πρόσληψης τροφής) ώστε να αποφύγουν την επαναφορά του βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα που διατηρούσαν μειωμένο σωματικό βάρος 30 κιλών ή περισσότερο για πάνω από ένα έτος.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτοί που συντηρούν την απώλεια βάρους καταναλώνουν ανάλογο αριθμό θερμίδων ημερησίως με τα άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, αλλά φαίνεται να αποφεύγουν την επιστροφή του βάρους με υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας”, δήλωσε η Victoria A. Catenacci, ερευνήτρια διαχείρισης βάρους, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς που επέτυχαν στη συντήρηση της απώλειας βάρους με δύο άλλες ομάδες: α) με μια ομάδα ατόμων φυσιολογικού βάρους (και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) παρόμοιο με τον τρέχοντα αυτών που έχασαν βάρος) και β) με μια ομάδα υπέρβαρων/παχύσαρκων των οποίων ο τρέχων ΔΜΣ ήταν παρόμοιος με αυτόν που είχαν αυτοί που έχασαν βάρος.

Όσοι είχαν χάσει βάρος ζύγιζαν, κατά μέσο όρο, 60-61 κιλά, το οποίο ήταν παρόμοιο με την ομάδα των ατόμων φυσιολογικού βάρους. Η ομάδα των υπέρβαρων/παχύσαρκων ζύγιζε, κατά μέσο όρο, 90 κιλά.

Η μελέτη μέτρησε τη συνολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της διπλής επισήμανσης. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους ερευνητές να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ενεργειακή δαπάνη (θερμίδες) ενός ατόμου μέσω της συλλογής δειγμάτων ούρων για μία έως δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση μιας δόσης διπλά επισημασμένου νερού. Το διπλά επισημασμένο νερό είναι νερό στο οποίο τόσο το υδρογόνο όσο και τα άτομα οξυγόνου έχουν αντικατασταθεί με ένα ασυνήθιστο ισότοπο αυτών των στοιχείων για σκοπούς ανίχνευσης. Το μόριο του νερού έχει δύο σταθερά ισότοπα και οι μετρήσεις γίνονται κάτω από αυστηρά καθορισμένες συνθήκες επειδή επηρεάζονται από τη κατανάλωση φαγητού και υγρών, αλλά και από τα επίπεδα φυσικής άσκησης που έχουν προηγηθεί πριν τη μέτρηση. Η μέτρηση της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης από το νερό με διπλή επισήμανση παρέχει επίσης μια εκτίμηση της πρόσληψης θερμίδων όταν οι άνθρωποι έχουν σταθερό βάρος όπως συνέβαινε στην παρούσα μελέτη.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το μεταβολικό ρυθμό κάθε ατόμου προκειμένου να καταλάβουν πόσες θερμίδες ξοδεύονται σε κατάσταση ηρεμίας και πόσες κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Τα βασικά ευρήματα ήταν:

Οι συνολικές θερμίδες που καίγονται κάθε μέρα στη φάση της συντήρησης ήταν σημαντικά υψηλότερες (300 θερμίδες/ημέρα) σε σύγκριση με τις θερμίδες που έκαιγαν τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ωστόσο οι θερμίδες αυτές δεν διέφεραν σημαντικά από εκείνες που έκαιγαν τα υπέρβαρα ή τα παχύσαρκα άτομα. Από τις συνολικές θερμίδες οι 180 ξοδεύονταν λόγω σωματικής δραστηριότητας.

Η ομάδα συντήρησης βάρους έκανε πολύ περισσότερα βήματα ημερησίως (12.000 βήματα) σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες σε φυσιολογικό σωματικό βάρος (9.000 βήματα ημερησίως) και τους υπέρβαρους/παχύσαρκους (6.500 βήματα ημερησίως).

Τα ευρήματα είναι συνεπή με τα αποτελέσματα της διαχρονικής μελέτης The Biggest Loser, όπου η ενεργειακή δαπάνη της σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται στενά με το βάρος.

Δείτε επίσης