Η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό στη συγκέντρωση

Όλοι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε είτε πρόκειται για εργασία, σχολείο ή σπίτι. Το να μπορούμε να συγκεντρωθούμε μας κάνει πιο παραγωγικούς.

Για τα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους, η άσκηση συχνά συνιστάται ως αντίδοτο. Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση σε άτομα όλων των ηλικιών.

Ως συγκέντρωση μπορεί να οριστεί η ικανότητά μας να εστιάζουμε σε μια εργασία και να αγνοούμε τις περισπασμούς. Για να έχουμε καλή συγκέντρωση, πρέπει να έχουμε δύο σημαντικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας που δουλεύουν καλύτερα. Η πρώτη είναι η διαρκής προσοχή σε συγκεκριμένες πληροφορίες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Η δεύτερη είναι η εκτελεστική λειτουργία, η οποία είναι η ικανότητα να σκεφτόμαστε και να λαμβάνουμε αποφάσεις σε πολύπλοκο επίπεδο.

Αλλά πώς η άσκηση μας βοηθά να βελτιώσουμε αυτές τις δεξιότητες;

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης στη συγκέντρωση έχουν μελετήσει τους νέους στα σχολεία. Αυτό, λόγω της σαφούς επίδρασης που έχει η συγκέντρωση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στις εξετάσεις

Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος) έχουν θετική επίδραση στη συγκέντρωση στους νέους. Αυτό το φαινόμενο έχει εμφανιστεί μετά από διάφορες μορφές σωματικής δραστηριότητας, όπως περπάτημα, τρέξιμο και ομαδικά παιχνίδια (όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ). Αλλά το φαινόμενο τείνει να διαρκεί μόνο για περίπου μία ώρα, οπότε οι ευκαιρίες για ενεργητικότητα κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας είναι σημαντικές.

Μια άλλη πραγματικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ότι οι νέοι με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν ανώτερη συγκέντρωση. Για παράδειγμα, οι νέοι που έχουν υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα έχουν καλύτερη συγκέντρωση από εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί καρδιοναπνευστικά. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της συγκέντρωσης στα παιδιά.

Αν και υπάρχουν λιγότερες ενδείξεις στους ενήλικες, η έρευνα δείχνει ότι 20 λεπτά περπάτημα ή τζόκινγκ, αυξάνουν τη συγκέντρωση για έως και μία ώρα μετά.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα διαλείμματα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας βελτιώνουν την αυτοαναφερόμενη συγκέντρωση και διάθεση -κάτι που βελτιώνει την παραγωγικότητα.

Η σωματική δραστηριότητα και τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν πολλά μέρη της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ωστόσο, έχουμε λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς που εξηγούν γιατί η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας. Μπορεί να οφείλεται σε ορισμένους ψυχολογικούς μηχανισμούς. Έχουν επίσης προταθεί η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ορισμένες αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με την άσκηση.

Αλλά ποιοι τύποι άσκησης είναι οι καλύτεροι; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οποιαδήποτε άσκηση που απαιτεί λήψη αποφάσεων (όπως ομαδικά παιχνίδια, π.χ. ποδόσφαιρο και μπάσκετ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη συγκέντρωση, λόγω του γεγονότος ότι ο εγκέφαλος ασχολείται περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των τύπων άσκησης.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει ότι κάθε άσκηση που είναι εξαντλητική, όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση.

Ωστόσο, οι σύντομες περίοδοι μέτριας, σωματικής άσκησης επιφέρουν μεγάλη βελτίωση της συγκέντρωσης αμέσως μετά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια γρήγορη βόλτα ή ένα τρέξιμο.

Ο καλύτερος τύπος σωματικής δραστηριότητας είναι αυτός που απολαμβάνετε και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας ζωή. Έτσι, εάν αφιερώνετε πολύ χρόνο στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, τακτικά διαλείμματα δραστηριότητας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας στην εργασία -ακόμα και αν πάρετε το σκύλο σας για έναν σύντομο περίπατο ή πάτε να αγοράσετε κάτι σ’ ένα κατάστημα της γειτονιάς.

Δείτε επίσης