Πώς να επιλέξετε οδοντόβουρτσα και πότε να την πετάξετε

Η οδοντόβουρτσα είναι το πιο βασικό εργαλείο για τη διατήρηση υγιών δοντιών, αλλά πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ελάχιστα την οδοντόβουρτσά τους και δεν ξέρουν πότε να την αλλάξουν με μια καινούργια. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να επιλέξετε τον τύπο της οδοντόβουρτσας που θα χρησιμοποιήσετε: χειροκίνητη ή ηλεκτρική, σκληρές ή μαλακές τρίχες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την επίκουρη καθηγήτρια Jane Cotter της Σχολής Οδοντιατρικής Υγιεινής Caruth στο University College of Dentistry του Texas A&M.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθίσταται μια οδοντόβουρτσα;

Συχνά, οι άνθρωποι κολλάνε σε μια οδοντόβουρτσα και τη χρησιμοποιούν μέχρι να φθαρεί τελείως αλλά πρέπει να την αντικαθιστάτε πιο συχνά από όσο νομίζετε. «Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά ότι οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες», λέει η Cotter. «Οι οδοντόβουρτσες που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τρεις μήνες μπορεί να ξεφτίσουν και να βλάψουν τα ούλα».

Η Cotter λέει ότι το χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών ισχύει τόσο για τις χειροκίνητες όσο και για τις ηλεκτρικές κεφαλές οδοντόβουρτσας, αλλά μερικές φορές οι βούρτσες πρέπει να αντικαθίστανται νωρίτερα.

«Αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας ξεφτίζουν ή απλώνονται, τότε η βούρτσα πρέπει να αντικατασταθεί», είπε. «Ορισμένες οδοντόβουρτσες έχουν τρίχες που αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου για να βοηθήσουν τους ασθενείς να γνωρίζουν πότε χρειάζονται αντικατάσταση».

Σύμφωνα με την Cotter, οι οδοντόβουρτσες και οι κεφαλές οδοντόβουρτσας θα πρέπει επίσης να αντικαθίστανται εάν κάποιος έχει αρρωστήσει. Οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού, ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον και μπορούν να εξαπλωθούν μέσω σωματικής επαφής. Ενώ είστε άρρωστοι, αποστασιοποιήστε κοινωνικά την οδοντόβουρτσά σας -μην μοιράζεστε μια κοινή βάση τοποθέτησης της οδοντόβουρτσας με άλλους.

«Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας σε κάθετη, όρθια θέση στον ανοιχτό αέρα, έτσι ώστε να στεγνώνει μεταξύ των χρήσεων», είπε η Cotter. «Αυτό βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων στις τρίχες».

Ποια είναι η καλύτερη οδοντόβουρτσα για χρήση;

«Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα από τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες», είπε η Cotter. «Οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν χρονοδιακόπτη δύο λεπτών που εκπέμπει ηχητικά σήματα ή παλμούς κάθε 30 δευτερόλεπτα για να ειδοποιεί τον χρήστη να μετακινηθεί σε διαφορετικό τεταρτημόριο ή περιοχή του στόματος. Ορισμένες από τις νέες οδοντόβουρτσες διαθέτουν επίσης μια εφαρμογή που δείχνει στον χρήστη τι έχει παραλείψει κατά το βούρτσισμα».

Μερικά άτομα προτιμούν μια οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες για να καθαρίσουν τα δόντια, αλλά οι επαγγελματίες οδοντίατροι συνήθως δεν τη συνιστούν. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες μπορούν πραγματικά να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών, λέει η Cotter, επομένως είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

Δείτε επίσης