Τα πλήρη γαλακτοκομικά βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά από αυτά που έχουν περισσότερα λιπαρά. Πράγματι, πολλές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία συνιστούν τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έναντι των γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών λίπους γαλακτοκομικών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία, αλλά συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία θεωρούνται βλαβερά για την καρδιαγγειακή υγεία. Αν και οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν δημιουργήσει πολλά γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, αυτά συχνά έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Η ζάχαρη, είναι επίσης κακή για την υγεία. Ποια γαλακτοκομικά λοιπόν να επιλέξουμε; Με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή με χαμηλή;

Μελέτες για την κατανάλωση γαλακτοκομικών έχουν αναφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα. Τα πρόσφατα στοιχεία δεν δείχνουν σαφείς διαφορές μεταξύ γαλακτοκομικών υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες βασίστηκαν σε αναφορές από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σχετικά με τη διατροφή τους, Και οι αυτοαναφορές είναι διαβόητα αναξιόπιστες καθώς οι άνθρωποι συχνά κρίνουν λάθος το πόσο τρώνε. Με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες μπορεί να μην αναφέρουν προϊόντα, όπως κέικ και αλμυρές πίτες, που περιέχουν γαλακτοκομικά.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι τύποι λίπους στον ιστό του σώματός μας αντανακλούν την κατανάλωση λίπους που προέρχονται από τα γαλακτοκομικά. Αυτοί οι βιοδείκτες είναι πιο αξιόπιστοι από τις αυτοαναφορές κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, μερικές μελέτες και μια συστηματική ανασκόπηση δεν βρήκαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης λίπους γαλακτοκομικών και υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα, συνολικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014 και βασίστηκαν σε 32 μελέτες, βρήκαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ βιοδεικτών λίπους γαλακτοκομικών και κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια αμερικανική μελέτη το 2018. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότεροι βιοδείκτες λίπους γαλακτοκομικών βρίσκονται στο αίμα ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Για πιο οριστικά στοιχεία, μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μια παγκόσμια μελέτη το 2018 που περιελάμβανε δεδομένα για σχεδόν 64.000 ενήλικες από 16 χώρες. Αξιολόγησε τους βιοδείκτες που περιέλαβαν οι προηγούμενες μελέτες και συμπεριλάβαμε βιοδείκτες γαλακτοκομικών λιπαρών. Και βρήκε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις των βιοδεικτών γαλακτοκομικών λιπαρών συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όπως σε όλες τις μελέτες, υπάρχουν περιορισμοί. Οι βιοδείκτες δεν διακρίνουν διαφορετικούς τύπους γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Επίσης, τα ευρήματα προέρχονταν κυρίως από λευκούς πληθυσμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη -τα στοιχεία για άλλους πληθυσμούς παραμένουν περιορισμένα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία από τις κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπως το κρέας και τα φυτικά έλαια, και τη σχέση τους με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η πολυπλοκότητα θα πρέπει επίσης να συζητηθεί σε διαφορετικά πλαίσια, όπως το πώς καταναλώνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με άλλα τρόφιμα από τους διάφορους πληθυσμούς και πώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών λιπαρών συνδέεται με άλλα αποτελέσματα υγείας, όπως ο καρκίνος και η υγεία των οστών.

Παρά τους περιορισμούς, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι η αντικειμενική αξιολόγηση με χρήση βιοδεικτών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κατανόησης μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και των κινδύνων για την υγεία. Η μελέτη δείχνει ότι το λίπος των γαλακτοκομικών μπορεί να μην είναι επιβλαβές, και ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο. Όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε τις συνολικές επιπτώσεις των γαλακτοκομικών, πέρα ​​από την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.

Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την αλλαγή των διατροφικών οδηγιών, οι οποίες στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν ότι τα κορεσμένα λίπη πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 11% όλων των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται από τα τρόφιμα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα τονώσει περαιτέρω την κλινική έρευνα και την έρευνα για τη δημόσια υγεία και θα προωθήσει  τη βέλτιστη διατροφή, εστιάζοντας περισσότερο στα τρόφιμα παρά στα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών.

Δείτε επίσης