Τα κεραμίδια στο αίμα προβλέπουν την ύφεση του διαβήτη μετά από γαστρική παράκαμψη

Ένα τεστ που αναπτύχθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης θα έχουν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 εντός δύο ετών από τη διαδικασία.

Το τεστ, το οποίο μετρά τα επίπεδα κεραμιδίων στο αίμα, μια κηρώδη ουσία που μοιάζει με λίπος παρόμοια με τη χοληστερόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την πιθανότητα υποτροπής του διαβήτη τύπου 2 σε έναν ασθενή με γαστρικό bypass μέσα σε μια δεκαετία. Αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Med.

«Οι ανθρώπινες μελέτες επικυρώνουν τα προηγούμενα ευρήματά μας σε τρωκτικά ότι τα κεραμίδια είναι οι κύριοι παράγοντες του διαβήτη. Αποκαλύπτουν επίσης ένα νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο των γιατρών για τη διαχείριση της υγείας του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική», λέει ο Scott Summers, συγγραφέας της μελέτης και συνδιευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τον Μεταβολισμό του Διαβήτη.

Σε προηγούμενες μελέτες, ο Summers και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κεραμίδια μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει ένας οργανισμός, αυξάνοντας την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Έτσι, αποφάσισαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κεραμιδίων, διαβήτη και σοβαρής παχυσαρκίας.

Πάνω από 24 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι σοβαρά παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 35 ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS). Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς έχουν σημαντικό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές παθήσεις. Για ορισμένα από τα πολύ παχύσαρκα άτομα, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης είναι η καλύτερη επιλογή.

Περίπου 250.000 χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με την ASMBS. Η διαδικασία δημιουργεί ένα μικρό σάκο στο στομάχι και τον συνδέει απευθείας με το λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αισθάνονται χορτάτοι όταν τρώνε λίγο φαγητό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να χάσουν περισσότερο από το 30% του σωματικού τους βάρους μετά την επέμβαση και να το διατηρήσουν για τουλάχιστον επτά χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK).

Ο διαβήτης υποχωρεί μετά από γαστρική παράκαμψη, αλλά η πρόβλεψη για το ποιοι ασθενείς θα έχουν ύφεση της νόσου ή υποτροπή ήταν δύσκολη, λέει η Annelise M. Poss, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.156 άτομα, ηλικίας 18-72 ετών, που συλλέχθηκαν σε διάστημα 12 ετών. Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 418 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, 417 που δεν χειρουργήθηκαν επειδή τους αρνήθηκαν την ασφαλιστική κάλυψη και 321 άτομα που δεν σκέφτηκαν τη χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές επέλεξαν να έχουν δύο ομάδες ελέγχου για να εξηγήσουν την πιθανότητα ότι όσοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη είχαν περισσότερα κίνητρα για δίαιτα, άσκηση και ενασχόληση με στρατηγικές απώλειας βάρους από εκείνους που δεν ενδιαφέρονταν για γαστρική παράκαμψη.

Ο ρόλος των κεραμιδίων

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα κεραμιδίων πριν από τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης προέβλεπαν ποιοι ασθενείς θα επιτύγχαναν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 δύο χρόνια αργότερα. Από τους 67 ασθενείς με γαστρική παράκαμψη που είχαν διαβήτη πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι 49 (73%) είχαν είτε παροδική είτε παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλά κεραμίδια δεν πέτυχαν ύφεση του διαβήτη, ανεξάρτητα από την αλλαγή του βάρους.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί το ρόλο που παίζουν τα κεραμίδια στην εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 σε έναν πολύ παχύσαρκο πληθυσμό», λέει ο Poss. «Μετρώντας τα κεραμίδια σε αυτόν τον πληθυσμό, πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό βιοδείκτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξιόπιστα για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη».

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν συμπεριέλαβε μια ομάδα λιγότερο παχύσαρκων ατόμων. Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν τα επίπεδα κεραμιδίου επηρεάζουν την εξέλιξη του διαβήτη πέρα ​​από έναν πολύ παχύσαρκο πληθυσμό. Οι ερευνητές επίσης δεν εμπόδισαν τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν παρεμβάσεις απώλειας βάρους ή αλλαγές στον τρόπο ζωής πέρα ​​από τη μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε ειδικά στην Roux-en-Y, την πιο κοινή χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

Ενώ τα δεδομένα που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα κεραμιδίων με τον διαβήτη είναι ισχυρά, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού συστηθούν τα συνήθη τεστ κεραμιδίων, λέει ο Summers. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων των κεραμιδίων και της εξέλιξης του διαβήτη σε άλλους πληθυσμούς.

«Η ερώτηση στην οποία θέλουμε να απαντήσουμε είναι η εξής: Ποιοι είναι οι μοναδικοί παράγοντες που αυξάνουν τα κεραμίδια σε μερικούς ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στον διαβήτη» λέει ο Σάμερς. «Σαφώς, δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Μια σημαντική πρόοδος θα ήταν να βρεθεί μια οικογένεια ή ένα μοναδικό σύνολο ατόμων που είναι επιρρεπή στη συσσώρευση κεραμιδίων και στην ανάπτυξη της νόσου. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη εξατομικευμένης ιατρικής φροντίδας με βάση τους βιοδείκτες κεραμιδίου».

Πηγή: Bypass Surgery, High Serum Ceramides Demarcate Patients that will Fail to Achieve Sustained Normoglycemia and Diabetes Remission, Med (2022).

Δείτε επίσης