Ο πολύς καφές συνδέεται με άνοια

Για πολλούς ο καφές είναι το πρώτο ποτό της ημέρας. Αλλά ενώ ένας γρήγορος καφές μπορεί να μας ενθουσιάσει, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του εγκεφάλου.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη διεξήχθη στο Australian Centre for Precision Health από μια ομάδα διεθνών ερευνητών και αξιολόγησε τις επιπτώσεις του καφέ στον εγκέφαλο. Βασίστηκε σε δεδομένα κατανάλωσης καφέ σε 398.646 συμμετέχοντες στη ΗΒ Biobank (ηλικίας 37-73 ετών), συμπεριλαμβανομένων 17.702 με πληροφορίες μαγνητικής τομογραφίας.

Το συμπέρασμα ήταν ότι εκείνοι που έπιναν πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με αυτούς που έπιναν 1-2 φλιτζάνια καφέ. Η ερευνήτρια Kitty Pham, είπε ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη δημόσια υγεία.

“Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Με την παγκόσμια κατανάλωση να υπερβαίνει τα εννέα δισεκατομμύρια κιλά ετησίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία”, είπε η Pham. “Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ του καφέ, των μετρήσεων του όγκου του εγκεφάλου, των κινδύνων άνοιας και των κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου -είναι επίσης η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει δεδομένα ογκομετρικής απεικόνισης εγκεφάλου. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραλλαγές καφέ, διαπιστώσαμε με συνέπεια ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο όγκο εγκεφάλου -ουσιαστικά, η κατανάλωση πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως είναι η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Η άνοια είναι μια εκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με άνοια παγκοσμίως κάθε έτος. Στην Αυστραλία, η άνοια είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, με περίπου 250 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση όπου η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται, με αποτέλεσμα την εγκεφαλική βλάβη και την απώλεια λειτουργίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο φέτος με 5,5 εκατομμύρια να πεθαίνουν.

H συσχέτιση του καφέ με την άνοια δεν ήταν γραμμική, δηλαδή ο καφές βρέθηκε να κάνει κακό όταν ήταν πάνω από κάποια καταναλισκόμενη ποσότητα. Ωστόσο η συσχέτιση με τον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου ήταν γραμμική, δηλαδή κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ συσχετίζεται με επιπλέον μείωση της φαιάς ουσίας.

Ενώ η μελέτη αυτή δεν φέρνει καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, τα πάντα έχουν να κάνουν με την εξισορρόπηση. “Αυτή η έρευνα παρέχει ζωτικές γνώσεις σχετικά με τη βαριά κατανάλωση καφέ και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά όπως και με πολλά πράγματα στη ζωή, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί” είπαν οι ερευνητές.

Μαζί με άλλα γενετικά στοιχεία και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν έντονα ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, ένα απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι και να θυμόμαστε να πίνουμε λίγο νερό μαζί με τον καφέ.

“Η τυπική καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι κάπου μεταξύ ενός και δύο φλιτζανιών καφέ. Αυτό θεωρείται ότι δεν προκαλεί ζημιά. “Ωστόσο, αν η κατανάλωση καφέ αυξάνεται σε πάνω από έξι φλιτζάνια την ημέρα, είναι καιρός να ξανασκεφτείτε το επόμενο ποτό σας”.

Πηγή: High coffee consumption, brain volume and risk of dementia and stroke.

Δείτε επίσης