Φυλλικό οξύ: Παρενέργειες από τη λίγη αλλά και την υπερβολική πρόσληψη

Είναι τεκμηριωμένο ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη, η πιο κοινή συγγενής ανωμαλία του κεντρικού νευρικού συστήματος και η δεύτερη πιο συχνή από όλες τις δομικές γενετικές ανωμαλίες.

Πάνω από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ πριν από 25 χρόνια, έχουν καθιερώσει υποχρεωτικά προγράμματα εμπλουτισμού τροφίμων με φυλλικό οξύ, τα οποία ήταν επιτυχή. Να σημειωθεί ότι φυλλικό οξύ ονομάζεται μια τροποποίηση μιας βιταμίνης Β που υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές, του φολικού οξέος. Η τροποποίηση εξασφαλίζει την σταθερότητα της λήψης της βιταμίνης μέσω συμπληρωμάτων.

«Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με το εάν η υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος έχει τη δυνατότητα να βλάψει τα ανθρώπινα κύτταρα», δήλωσε ο Δρ. Richard H. Finnell, από το Κέντρο Precision Environmental Health στο Baylor College of Medicine.

Υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος στον άνθρωπο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Discovery, ο Finnell και οι συνεργάτες του ερεύνησαν σε ένα ζωικό μοντέλο την πιθανή επίδραση της συμπλήρωσης φολικού οξέος στα ποσοστά μετάλλαξης του DNA και άλλες γενετικές τροποποιήσεις όπως η μεθυλίωση ολόκληρου του γονιδιώματος, η οποία μπορεί να αλλάξει την έκφραση των γονιδίων.

Τα ζώα έλαβαν συμπληρώματα φυλλικού οξέος που ήταν είτε χαμηλής, είτε υψηλής δοσολογίας. Η συχνότητα μεταλλάξεων στην ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ αυξήθηκε 2 φορές ενώ στην ομάδα υψηλής περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ αυξήθηκε 1,8 φορές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA ήταν σημαντικά υπερμεθυλιωμένα στη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, υποδηλώνοντας ότι η περίσσεια συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά μετάλλαξης μειώνοντας την έκφραση των γονιδίων επιδιόρθωσης του DNA. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

«Τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στον άνθρωπο σε μελλοντικές μελέτες», είπε ο Finnell. «Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα ιδανικό εύρος οφελών. Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα Goldilocks Effect: το πολύ λίγο ή το πάρα πολύ φολικό οξύ μπορεί να μην είναι καλό».

Περισσότερες πληροφορίες: Excess folic acid intake increases DNA de novo point mutations.

Δείτε επίσης