Μικροχλωρίδα του εντέρου και διαρρέον έντερο

Ένας πανεπιστημιακός ερευνητής μελετά την πιθανή επίδραση του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου στη συνολική υγεία μας. «Ένας μηχανισμός με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου αυξάνει τη διαπερατότητα και τη φλεγμονή σε παχύσαρκα/διαβητικά ποντίκια και ανθρώπινο έντερο», είναι ο τίτλος της εργασίας που συνέταξε ο Bo Wang, επίκουρος καθηγητής χημικής μηχανικής και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, με τους συνεργάτες του. Η μελέτη εξετάζει τον ρόλο των μικροβίων του εντέρου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι η συλλογή βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (οι περισσότεροι από αυτούς βακτήρια, αλλά και ιοί, μύκητες και πρωτόζωα) υπάρχουν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και διαδραματίζουν ρόλο στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στο μεταβολισμό των φαρμάκων και στην προστασία από παθογόνα.

Η εργασία εξετάζει επίσης τη μεταβολομική, η οποία είναι η μελέτη μικρών μορίων (συνήθως γνωστών ως μεταβολίτες) μέσα στα κύτταρα, τα βιορευστά, τους ιστούς ή τους οργανισμούς. Μαζί, αυτά τα μικρά μόρια και οι αλληλεπιδράσεις τους μέσα σε ένα βιολογικό σύστημα είναι γνωστά ως μεταβολίωμα.

Η εντερική διαπερατότητα, επίσης γνωστή ως σύνδρομο διαρροής εντέρου, είναι μια κατάσταση όπου τα έντερα διαρρέουν νερό και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και αλλαγές στα φυσιολογικά βακτηρίδια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Η μελέτη διεξήχθη με εξέταση των μεταβολιτών των ποντικών. Ο Wang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις διαφορές μεταξύ των μεταβολιτών από παχύσαρκα ή διαβητικά ποντίκια και μη διαβητικά ποντίκια για έλεγχο. Διαπίστωσαν ότι η μικροχλωρίδα τόσο των παχύσαρκων ανθρώπων όσο και των ποντικών μείωσε την ικανότητα μεταβολισμού της αιθανολαμίνης στο έντερο, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη συσσώρευση αιθανολαμίνης.

Ενώ η αιθανολαμίνη εμφανίζεται φυσικά στο έντερο, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση υψηλότερων επιπέδων στο έντερο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο διαρροής εντέρου, φλεγμονή και μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης, διαπίστωσε η μελέτη.

Επίσης διαπίστωσε ότι δύο εβδομάδες δίαιτας με συμπλήρωμα κρέατος για τα ποντίκια προώθησαν τη συσσώρευση αιθανολαμίνης μειώνοντας την ικανότητα μεταβολισμού της αιθανολαμίνης της μικροχλωρίδας.

Μια πιθανή λύση; Αποκατάσταση της λειτουργίας του μεταβολισμού της αιθανολαμίνης της μικροχλωρίδας του εντέρου χρησιμοποιώντας θεραπεία με προβιοτικά ανθρώπινης προέλευσης. Ο Wang και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αντιστρέψουν την αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου, τη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία του μεταβολισμού της γλυκόζης χρησιμοποιώντας lactobacillus rhamnosus, ένα φυσικό βακτήριο στο έντερο που είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής.

«Αυτή η προβιοτική θεραπεία, προσθέτει στην πραγματικότητα μερικά καλά βακτήρια μέσα στα έντερα», είπε ο Wang. «Βασικά ταΐζονται τα ποντίκια με αυτά τα καλά βακτήρια και στη συνέχεια προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση του μικροβιώματος στα ποντίκια και να δούμε αν μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποια διαρροή του εντέρου και να μειώσουμε τον διαβήτη και την παχυσαρκία».

Ο Wang πιστεύει ότι μελέτες όπως αυτή μπορούν να παρέχουν βαθύτερη εικόνα για το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στον διαβήτη, την παχυσαρκία και ακόμη και τη νόσο Αλτχάιμερ, την οποία ο Wang και οι συνεργάτες του εξετάζουν σε μια ξεχωριστή μελέτη, δείχνοντας ότι σχετίζεται με τα εντερικά βακτήρια.

Περισσόtερες πληροφορίες: Sidharth P Mishra et al, A mechanism by which gut microbiota elevates permeability and inflammation in obese/diabetic mice and human gut, Gut (2023). DOI: 10.1136/gutjnl-2022-327365.

Δείτε επίσης