Τροφική δηλητηρίαση: Τι να προσέχετε

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο της Primrose FreestoneSenior Lecturer in Clinical Microbiology, University of Leicester. Πηγή: The Conversation.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν είναι σπάνιες, είτε από ιούς είτε από βακτήρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες μέρες χωρίς θεραπεία, αλλά δεν είναι όλοι τυχεροί. Υπάρχουν μερικά από τα πράγματα που πρέπει να προσέχετε.

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται όταν το τρώτε φαγητό σε εξωτερικό χώρο. Tα τρόφιμα τείνουν να προσελκύουν μια σειρά από ιπτάμενα και έρποντα πλάσματα, όπως μύγες, σφήκες και μυρμήγκια, τα οποία όλα μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των E coli, Salmonella και Listeria, στο φαγητό σας. Είναι απαραίτητο να διατηρούνται τα ευπαθή τρόφιμα κρύα και σκεπασμένα, καθώς τα μικρόβια μπορεί να διπλασιαστούν αν το φαγητό αφεθεί στους 30℃ για μερικές ώρες. Για μπάρμπεκιου, το κρέας πρέπει να ψηθεί καλά για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης. Η εσωτερική θερμοκρασία που κρέατος πρέπει να έχει ξεπεράσει τους από 70℃.

Στους εσωτερικούς χώρους, τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μολυνθούν από έντομα, σκόνη και πάνω απ’ όλα ανθρώπους. Η τροφική δηλητηρίαση είναι, επομένως, ένας κίνδυνος όταν γευματίζετε σε μπουφέ. Η μόλυνση προέρχεται από τους επισκέπτες του μπουφέ που αγγίζουν τα τρόφιμα ή από άτομα που φτερνίζονται ή βήχουν κοντά στο φαγητό. Για τους μπουφέδες υπάρχει ένας κανόνας τροφοδοσίας δύο ωρών: τα ευπαθή τρόφιμα δεν θα είναι ασφαλή για κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες, εάν δεν διατηρηθούν σκεπασμένα και στο ψυγείο. Για ζεστούς μπουφέδες, όπως εκείνους που σερβίρονται στο πρωινό στα ξενοδοχεία, το χλιαρό φαγητό είναι ένας κίνδυνος, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη από 60℃. Το ζεστό φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεστό, δηλαδή σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60℃. Γι’ αυτούς τους λόγους, καλύτερα να είστε νωρίς στη σειρά για τους μπουφέδες.

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που δεν πρέπει να τα τρώτε ποτέ ωμά, τα οστρακοειδή. Για παράδειγμα α στρείδια μπορούν να συγκεντρώσουν μικρόβια. Ένα μολυσμένο στρείδι δεν έχει διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, αλλά μπορεί να σας κάνει πολύ άρρωστους. Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι περίπου 80.000 άνθρωποι μολύνονται από το βακτήριο βίμπριο από τα ωμά στρείδια στις ΗΠΑ και 100 άνθρωποι πεθαίνουν βιμπρίωση κάθε χρόνο. Είναι δυνατό να πάθετε τροφική δηλητηρίαση από την κατανάλωση οποιουδήποτε ωμού οστρακόδερμου. Τρώτε μόνο καλομαγειρεμένα οστρακοειδή γιατί η ζέστη σκοτώνει αποτελεσματικά τα μικρόβια.

Οι σαλάτες σε σακούλες μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Έχει βρεθεί ότι το μαρούλι σε σακούλα μπορεί να περιέχει μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης όπως το E coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια. Αυτά τα παθογόνα αναπτύσσονται χίλιες φορές περισσότερο στους χυμούς από τα φύλλα σαλάτας, ακόμα κι αν η σακούλα της σαλάτας βρίσκεται στο ψυγείο. Πάντως, οι περισσότερες σαλάτες σε σακούλες είναι ασφαλείς εάν φυλάσσονται στο ψυγείο, πλυθούν καλά πριν από τη χρήση και καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Όσον αφορά τις μαγειρικές πρακτικές, υπάρχει μια λίστα με “μη”. Για τα ευπαθή τρόφιμα, ελέγχετε τις ημερομηνίες χρήσης, αλλά και πριν από την ημερομηνία λήξης αν η συσκευασία του τροφίμου φαίνεται διογκωμένη ή όταν την ανοίξετε έχει διαφορετική όψη ή μυρίζει, πετάξτε την. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα να ξαναζεστάνετε το μαγειρεμένο ρύζι που βάλατε στο ψυγείο, επειδή το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός μικροβίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Αν και το μικρόβιο σκοτώνεται με το μαγείρεμα, τα σπόρια επιβιώνουν. Εάν το ρύζι αφεθεί να κρυώσει και καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αναπτύσσονται σε βακτήρια, τα οποία θα αυξηθούν γρήγορα, καθώς το ρύζι βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο βάκιλος που καλλιεργείται στο ρύζι μπορεί να παράγει τοξίνες που, μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση, μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια που διαρκούν έως και 24 ώρες.

Δείτε επίσης