Ούλα, καρδιά και αθηροσκλήρωση

Τα υγιή ούλα είναι επιτακτική ανάγκη για ένα υγιές στόμα, αλλά τι γίνεται με την καρδιαγγειακή σας υγεία; Προς τιμήν του Μήνα της Καρδιάς, ο Δρ. Frank Nichols, καθηγητής Περιοδοντολογίας στη Σχολή Οδοντιατρικής του University of Connecticut, αποκαλύπτει την υποκείμενη σχέση μεταξύ της υγείας των ούλων και της υγείας της καρδιάς.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου (ούλα) και της καρδιαγγειακής υγείας;

Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με τη συσσώρευση μικροβιακών οργανισμών στη “γραμμή” γύρω από τα δόντια που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη φλεγμονή των ούλων ή την ερυθρότητα των ούλων και την αιμορραγία με το βούρτσισμα ή το νήμα.

Από τους πολλούς διαφορετικούς τύπους οργανισμών που ανακτώνται σε θέσεις περιοδοντικής νόσου, μόνο λίγοι θεωρούνται κρίσιμοι για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Αυτοί οι οργανισμοί είναι ικανοί να εισέλθουν στα ούλα και με αυτήν την είσοδο, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη φλεγμονή και καταστροφή των υποστηρικτικών ιστών για τα δόντια.

Αυτοί οι οργανισμοί περιλαμβάνουν το Porphyromonas gingivalis που παράγει πολλούς λοιμογόνους παράγοντες που μπορούν να προάγουν την τοπική καταστροφή ιστών γύρω από τα δόντια. Επιπλέον, το P. gingivalis μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και είτε να ενεργοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μονοκύτταρα και μόλις ενεργοποιηθούν μπορούν να προσκολληθούν ή να εισβάλουν στα τοιχώματα των αρτηριών. Ανεξάρτητα από αυτό, τα τοιχώματα των αρτηριών φλεγμαίνουν και συσσωρεύουν χοληστερόλη και άλλα λιπίδια στα φλεγμονώδη κύτταρα.

Ένας άλλος μηχανισμός για την προώθηση της φλεγμονής του τοιχώματος της αρτηρίας είναι η εναπόθεση παραγόντων βακτηριακής λοιμογόνου δράσης απευθείας στα τοιχώματα των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε προαγωγή της χρόνιας φλεγμονής. Αυτές οι αλλαγές στα τοιχώματα των αρτηριών έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικών πλακών που μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε απόφραξη των αρτηριών με αποτέλεσμα καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλα πιθανά σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τι έχετε ανακαλύψει στην έρευνά σας;

Στην έρευνά μας, έχουμε χαρακτηρίσει νέες κατηγορίες λιπιδίων που παράγονται από το P. gingivalis και πολλά άλλα μικροβιακά είδη εντός του ίδιου βακτηριακού φύλου (Bacteroidota). Αυτά τα λιπίδια είναι άφθονα σε άρρωστα δόντια σε σημεία περιοδοντίτιδας, αλλά απαντώνται επίσης σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, των τοιχωμάτων των αρτηριών με αθηρωματικές πλάκες, δειγμάτων εγκεφάλου και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας μπορεί να είναι μια κύρια πηγή αυτών των βακτηριακών λιπιδίων που απαντώνται σε όλο το σώμα. Η μόλυνση του αίματος με αυτά τα λιπίδια μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων και μέρος αυτής της διαδικασίας ενεργοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει αλλοιώσεις στα αρτηριακά τοιχώματα που οδηγούν στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών. Άλλες σημαντικές συστηματικές επιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν.

Αυτό που ξεκίνησε ως διερεύνηση παραγόντων μικροβιακής λοιμογόνου δράσης στην περιοδοντική νόσο επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει άλλες σημαντικές συστηματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο Δρ. Robert Clark, Καθηγητής Ανοσολογίας, και ο Δρ. Chris Blesso, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και οι ερευνητικές τους ομάδες αξιολογούν τις επιδράσεις αυτών των λιπιδίων στις διαδικασίες αυτοάνοσων νοσημάτων και στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στο ήπαρ, αντίστοιχα.

Παίζει ρόλο η ηλικία; Τι γίνεται με ασθενείς με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων;

Όσον αφορά την περιοδοντική νόσο, τα νέα λιπίδια ενδιαφέροντος συσσωρεύονται στα δόντια καθώς οι μικροοργανισμοί της βακτηριακής πλάκας πεθαίνουν και μεταλλοποιούνται σε πέτρα. Οι πέτρες που σχηματίζονται στην ουλική αύλακα περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα λιπιδίων P. gingivalis που μπορεί να συμβάλλουν στη συσσώρευση ειδικών λιπιδίων στους άρρωστους ιστούς των ούλων.

Η συσσώρευση της υποουλικής πέτρας είναι σχετικά αργή, αλλά εάν δεν αφαιρεθεί με περιοδικούς καθαρισμούς, η πέτρα συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου έτσι ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η απομάκρυνσή της και να διατηρείται υψηλότερες ποσότητες βακτηριακών λιπιδίων. Και οι δύο αυτές διαδικασίες μπορούν να γίνουν πιο εμφανείς με την αύξηση της ηλικίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο περιοδικός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος για την πρόληψη της εξέλιξης της περιοδοντίτιδας.

Ποια είναι τα κοινά σημάδια της περιοδοντικής νόσου; Πότε πρέπει να συμβουλευτεί κάποιος έναν οδοντίατρο;

Κοινά σημάδια της περιοδοντικής νόσου είναι τα μεγεθυντικά/κοκκινισμένα ούλα και η αιμορραγία των ούλων κατά τον καθαρισμό των δοντιών. Εάν αυτά τα σημάδια είναι εμφανή, η διαβούλευση με τον οδοντίατρό σας είναι σημαντική. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, η μακροχρόνια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των δοντιών ή απώλεια δοντιών.

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι τρόποι για να διατηρούνται τα ούλα υγιή;

Η διατήρηση της περιοδοντικής υγείας απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος και περιοδικές εξετάσεις και καθαρισμούς από τον οδοντίατρο. Με άλλα λόγια, τόσο εσείς όσο και ο οδοντίατρός σας είστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της περιοδοντικής υγείας.

Δείτε επίσης