Το αντίδοτο της κολπικής ατροφίας είναι το σεξ!

Της Φλώρας Κασσαβέτη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ανοιχτά ότι το σεξ είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής τους. Αν και αυτή η άποψη είναι σε κάθε περίπτωση υποκειμενική, μάλλον λίγοι είναι εκείνοι που θα την αμφισβητήσουν. Παρά τα ενδεχόμενα οφέλη του σεξ στην υγεία και στην ψυχολογία μας, για διάφορους λόγους κάποια άτομα εγκαταλείπουν το «σπορ». Ανάμεσά τους είναι και οι γυναίκες που μεγαλώνοντας βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει και αισθάνονται ότι δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο στο παρελθόν. Επίσης, αλλαγές στο ορμονικό τους σύστημα καθιστούν το σεξ πιο δύσκολο.

Το να εγκαταλείψει μια γυναίκα το «δώρο» της ερωτικής επαφής δεν φαίνεται «έξυπνη» επιλογή, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι οι άνθρωποι είμαστε όντα με ανάγκη για οικειότητα. Κι αν επιλέξει να το κάνει θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό. Φυσικά ο καθένας αποφασίζει με βάση την βούλησή του και τις βαθύτερες ανάγκες του, όμως καλό είναι μια γυναίκα να γνωρίζει ότι ένας λόγος που δεν πρέπει να εγκαταλείψει το σεξ είναι γιατί αποτελεί τρόπο… αντιγήρανσης του κόλπου.

Η Μυρτώ Σωτηροπούλου, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας- Σεξολόγος είναι η ειδικός που μας εξηγεί όχι μόνο πώς το συχνό σεξ προλαμβάνει την κολπική ατροφία που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τους λόγους που οι γυναίκες καλό είναι σε κάθε ηλικία, και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας, να παραμένουν σεξουαλικά ενεργές. 

Πώς επέρχεται η ατροφία κόλπου

Όπως εξηγεί η Δρ. Σωτηροπούλου, με την ηλικία και την πτώση των οιστρογόνων, το τοίχωμα του κόλπου γίνεται λιγότερο ελαστικό. Γίνεται ατροφικό, με λιγότερη άμυνα εναντίον των παθογόνων μικροβίων. Οι γυναίκες νοιώθουν αυτή την τάση και την ξηρότητα του κόλπου καθώς μεγαλώνουν. Ως εκ τούτου η σεξουαλική επαφή γίνεται όλο και πιο επώδυνη ενώ η γυναικολογική εξέταση και το παπ τεστ πολύ δύσκολα ανεκτά. 

Τι επιπτώσεις έχει αυτό στη σεξουαλική της ζωή;

Όσο πονάει η γυναίκα τόσο αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή αλλά και τον ετήσιο έλεγχο στον γυναικολόγο. Με την αραίωση της συχνότητας του σεξ σε οργανικό επίπεδο είναι αναμενόμενο να επιδεινώνεται η ατροφία, η ξηρότητα, η λέπτυνση, η έλλειψη άμυνας του κόλπου με αποτέλεσμα  να έχει και πιο συχνές κολπίτιδες. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ο ακρωτηριασμός του ερωτισμού της που ελλοχεύει ως σημαντικός κίνδυνος.

Όσο η γυναίκα αποφεύγει την επαφή γιατί είναι δυσάρεστη και πονάει, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση, αυξάνει η ξηρότητα και ατροφία του κόλπου, και συνεχίζοντας να αποφεύγει τις επαφές, μειώνεται η σεξουαλική της διάθεση. Ταυτόχρονα επειδή φεύγει ο ερωτισμός και το σεξ αραιώνει, κλονίζονται και οι σχέσεις με τον σύντροφό της. Ο κίνδυνος κατάθλιψης φυσικά είναι υπαρκτός σε συνδυασμό με τα άλλα θέματα που έχει να διαχειριστεί λόγω της εισόδου της στην φάση της προεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης, εξηγεί η Δρ. Σωτηροπούλου. Και προσθέτει: «Ατροφία του κόλπου μπορεί να δούμε και σε νεότερες ηλικίες από τις προεμμηνοπαυσιακές επειδή πρόκειται για περιπτώσεις που είτε δεν είναι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είτε υπάρχει άλλο πρόβλημα». 

Πώς μπορεί να κοπεί ο φαύλος κύκλος;  

Η αναζήτηση λύσεων όπως τοπικές κρέμες για λίπανση, plasma therapy, laser, ραδιοσυχνότητες, PRP κλπ. είναι κάποιες από τις θεραπείες που προτείνονται και εφαρμόζονται και σίγουρα διευκολύνουν την γυναίκα στο στόχο της να συνεχίσει να είναι σεξουαλικά ενεργή και να μην στερηθεί τα οφέλη του σεξ που δεν είναι μόνο η πρόληψη της κολπικής ατροφίας αλλά και καλύτερος ύπνος, καλύτερη ψυχολογική διάθεση, λιγότερες κολπικές λοιμώξεις, σωματική υγεία, ευεξία, και γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής, εξηγεί η γιατρός. Τονίζει επίσης ότι τα οφέλη διασφαλίζονται με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα μέτρα για ασφαλές σεξ και προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. «Η ορμονοθεραπεία ωστόσο είναι μια πρόσκαιρη λύση καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια, είναι αμφιβόλου ασφάλειας ενώ σε κάποιες γυναίκες δεν ενδείκνυται λόγω του ατομικού τους ιστορικού».  

Το συχνό σεξ ως μέσο αντιγήρανσης

Όπως εξηγεί η Δρ. Σωτηροπούλου στον αγώνα για την πρόληψη της κολπικής ατροφίας και ξηρότητας, σπανίως αναφέρεται ότι οι συστηματικές διεισδύσεις -σεξουαλικές επαφές- διατηρούν τον κόλπο σε πολύ καλή κατάσταση και νεότερο. Η αξία του σεξ λοιπόν με βάση αυτή την συσχέτιση είναι μάλλον είναι υποτιμημένη. Κανένα προϊόν και καμιά θεραπεία κόλπου δεν μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικές αν η γυναίκα δεν επιδιώκει να κάνει σεξ. Αντίθετα, η εφαρμογή θεραπειών σε συνδυασμό με το τακτικό σεξ μπορεί να κάνει θαύματα. «Προσωπικά έχω αντικρίσει κόλπους γυναικών που είναι 50-60 ετών και έχουν εικόνα εικοσάχρονης ή τριαντάχρονης λόγω του συχνού σεξ -χωρίς να είναι ανεβασμένα τα επίπεδα των ορμονών τους», λέει η ειδικός. 

Πώς ακριβώς βοηθάει το σεξ στην αντιγήρανση του κόλπου

Η γιατρός εξηγεί ότι το συχνό σεξ προάγει την φυσική κολπική αναγέννηση των κυττάρων και την ενυδάτωση, κρατά τα τοιχώματα του κόλπου ελαστικά ενώ διατηρεί ζωντανά τα φυσιολογικά κολπικά φιλικά βακτήρια έτσι ώστε να προάγεται το φυσιολογικό pH του κόλπου, και να αποφεύγονται οι κολπίτιδες στις οποίες η γυναίκα έχει μεγαλύτερη προδιάθεση καθώς μεγαλώνει. Η τριβή μέσα στον κόλπο ανανεώνει τα κύτταρα στα τοιχώματά του, η αυξημένη αιμάτωση κατά την επαφή και οι φυσιολογικοί μικροτραυματισμοί ευνοούν την αναγέννηση των κυττάρων και ενισχύουν την τοπική άμυνα κατά των παθογόνων μικροβίων. 

Τέλος, οι σεξουαλικές επαφές βοηθούν στην καλύτερη φυσική λίπανση του κόλπου και του αιδοίου από την αναγέννηση των κυττάρων της περιοχής αλλά και των αδένων του αιδοίου που λιπαίνουν φυσιολογικά την περιοχή, διευκολύνοντας την είσοδο του πέους και την ανώδυνη διείσδυση. «Στην ουσία το συχνό σεξ είναι η καλύτερη γυμναστική του κόλπου για να διατηρηθεί νεότερος», τονίζει η κα Σωτηροπούλου.

Τι συστήνει η ειδικός

Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, το σώμα της μεταβάλλεται και η ανταπόκριση στο σεξ αλλάζει. Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εγκαταλείψει το σεξ. Κάθε άλλο. Χρειάζεται να συνεχίσει να είναι σεξουαλικά ενεργή αναζητώντας τον κατάλληλο σύντροφο που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να απολαμβάνει το σεξ αλλά ταυτόχρονα να δεχτεί ότι η σεξουαλικότητα είναι κάτι που εξελίσσεται και αλλάζει καθώς διανύουμε τις διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής μας. Φυσικά τα προϊόντα όπως κολπικά τζελ είναι καλοί σύμμαχοι για να μην εγκαταλείψει το σεξ. Όμως το ζητούμενο είναι άλλο. Να μην παραιτηθεί από την σεξουαλικότητά της και να προσπαθήσει να παραμείνει ενεργή.

Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε γυναίκα είναι ότι η σεξουαλικότητα ξεκινάει από τον εγκέφαλο. Μεγαλώνοντας ηλικιακά σίγουρα επιθυμεί ποιότητα σεξουαλικής επαφής, εγγύτητα με τον σύντροφο, ολοκλήρωση του ερωτισμού της. Και μπορεί να το πετύχει γιατί υπάρχουν λύσεις για τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αλλά αναδεικνύοντας επίσης τον καλύτερο σεξουαλικό της εαυτό. «Μια γυναίκα σήμερα στην δεκαετία των σαράντα, πενήντα ή και μεγαλύτερη συνεχίζει να είναι δραστήρια στους περισσότερους τομείς της ζωής της αν το θέλει. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής της και έχει δικαίωμα να απολαμβάνει ό,τι απολάμβανε πάντα: μεταξύ αυτών και το καλύτερο σεξ». 

Who is who: H Μυρτώ Σωτηροπούλου www.myrtlelight.com είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος-Σεξολόγος-Εκπαιδευτικός. Εκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στην Ουρογυναικολογία (ακράτεια ούρων, πρόπτωση μήτρας, κολπική χαλάρωση) στο Τμήμα Ουρογυναικολογίας-Διαταραχών του πυελικού εδάφους, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσ. Αλεξάνδρα. Εξειδικεύτηκε στη Σεξολογία παρακολουθώντας το διετές μετεκπαιδευτικό σεμινάριο «Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές» της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποκτήσει τον τίτλο FECSM Fellow of the Multidisciplinary Joint Committee of Sexual Medicine (MJCSM) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεξολόγων και είναι μέλος του International Society for Sexual Medicine από το 2017.

Δείτε επίσης