Τί είναι η οστεοπαθητική;

Αν έχετε πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη, ίσως σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Αλλά ποιον ακριβώς; Φυσικοθεραπευτή, χειροπράκτη ή οστεοπαθητικό; Υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις στις θεραπείες που προσφέρονται μεταξύ αυτών των ειδικοτήτων.

Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί «παθητικές» θεραπείες, όπως μασάζ, χειρισμό αρθρώσεων και κινητοποίηση (μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την αύξηση της κίνησης μιας άρθρωσης). Μερικοί φυσικοθεραπευτές ειδικεύονται στη θεραπεία προβλημάτων από νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή το εγκεφαλικό.

Ο χειροπράκτης εργάζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη μηχανικών διαταραχών των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων, των οστών και των αρθρώσεων και την επίδραση στο νευρικό σύστημα. Δίνει έμφαση στις παθητικές χειροκίνητες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού των αρθρώσεων και των μαλακών ιστών και προσαρμογών της σπονδυλικής στήλης.

Ο οστεοπαθητικός εστιάζει στο μυϊκό και το νευρικό σύστημα, αξιολογώντας τη δομή του σώματος για να καθορίσει την επίδρασή του στη λειτουργία. Η θεραπεία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων χειρισμών και της κινητοποίησης των αρθρώσεων.

Η οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό γιατρό Andrew Still (1828-1917) και αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παραδοσιακό σύστημα ιατρικής. Δεν είναι φυσικοθεραπεία ούτε έχει να κάνει με το μασάζ. Είναι ένας τύπος εναλλακτικής ιατρικής που δίνει έμφαση στην χειραγώγηση του μυοσκελετικού συστήματος. Δίνει σημασία στα προβλήματα δομής του σώματος και στις παθολογίες που προέρχονται από τις μηχανικές ανισορροπίες. Με ειδικούς χειρισμούς και τεχνικές, ο οστεοπαθητικός μπορεί να διορθώσει ανωμαλίες και παρεκκλίσεις της φυσιολογικής δομής του, ανακουφίζοντας έτσι άμεσα, σε ελάχιστο χρόνο.

Οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών τεχνικών στην κλινική τους πρακτική. Σημαντικό κομμάτι είναι η οστεοπαθητική χειρωνακτική θεραπεία αποκαλούμενη ΟΜΤ (Osteopathic Manipulative Treatment), που αναφέρεται σε μία πλειάδα τεχνικών που εφαρμόζονται με το χέρι και περιλαμβάνουν τεχνικές μαλακών μορίων, χειρισμό της σπονδυλική στήλη και σπλαχνικές τεχνικές. Ορισμένες από αυτές τις τεχνικές μπορεί να επικαλύπτονται με τεχνικές που χρησιμοποιούνται από χειροπράκτες (όπως ο χειρισμός σπονδυλικής στήλης) ή φυσικοθεραπευτές (όπως διατάσεις), αλλά ως πρακτική η οστεοπαθητική θεωρείται διαφορετική.

Τί λένε τα στοιχεία

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που εξετάζουν την οστεοπαθητική φροντίδα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Έρευνα εξέταζε τη φροντίδα που παρέχεται από έναν οστεοπαθητικό σε σύγκριση με άλλες επιλογές θεραπείας και πρότεινε ποικίλα οφέλη σε άτομα που λαμβάνουν οστεοπαθητική θεραπεία, ανάλογα με την κατάσταση που εξετάζεται.

Μια μελέτη το 1999 συνέκρινε την επίδραση της οστεοπαθητικής στον πόνο της μέσης με την τακτική ιατρική προσέγγιση στον πόνο. Για αυτήν τη μελέτη, η τακτική ιατρική προσέγγιση περιελάμβανε αναλγητική ή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, ενεργή φυσικοθεραπεία και δομική υποστήριξη. Ενώ η οστεοπαθητική δεν συνδέθηκε με καμία διαφορά στα αντιλαμβανόμενα επίπεδα πόνου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που λάμβανε οστεοπαθητική χρησιμοποίησε λιγότερη φαρμακευτική αγωγή και απαιτούσε λιγότερη φυσικοθεραπεία.

Σε μια άλλη μελέτη το 2003 βρήκε ότι άτομα που εμφάνισαν πόνο στην πλάτη ανέφεραν βελτίωση στα συμπτώματά τους σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν καμία θεραπεία, αλλά όχι πραγματικό όφελος σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονική οστεοπαθητική.

Μια τρίτη μελέτη για τον πόνο στην πλάτη συνέκρινε την οστεοπαθητική με τη φυσικοθεραπεία (είτε ως ομαδική άσκηση υπό την ηγεσία του φυσιοθεραπευτή είτε ως φυσιοθεραπεία ένας προς έναν) και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα και στις τρεις ομάδες.

Το άθροισμα αυτών των μελετών υποδηλώνει ότι η οστεοπαθητική είναι εξίσου αποτελεσματική (ή αναποτελεσματική) με την τυπική ιατρική περίθαλψη ή τη φυσικοθεραπεία στην περίπτωση του χρόνιου πόνου στην πλάτη, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη χρήση φαρμάκων για τον πόνο.

Νέα στοιχεία για την οστεοπάθεια δημοσιεύονται συνεχώς, με πρόσφατες μελέτες να υποδηλώνουν ότι μπορεί να ωφελήσει άτομα με ημικρανία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσει στην ινομυαλγία. Δυστυχώς, για τις περισσότερες καταστάσεις υγείας υπάρχουν μόνο μία ή δύο μελέτες που εξετάζουν την οστεοπαθητική. Επομένως, υπάρχουν ελάχιστες πειστικές πληροφορίες για την πραγματική της αξία.

Γιατί υπάρχουν τόσα κενά;

Η οστεοπαθητική είναι ένα σύστημα ιατρικής, όχι μόνο μία θεραπεία. Ένας οστεοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές τεχνικές και θεραπείες για να υποστηρίξει τον ασθενή του -πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται από άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως οι φυσικοθεραπευτές.

Ακόμη και οι ειδικές για την οστεοπαθητική «χειροκίνητες τεχνικές» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου. Αυτό παρουσιάζει πολλές προκλήσεις για τους ερευνητές που προσπαθούν να εξετάσουν την αποτελεσματικότητά της.

Γνωρίζουμε επίσης ελάχιστα για το πώς λειτουργεί η οστεοπαθητική, επειδή η πιο κοινή ομάδα παθήσεων που αντιμετωπίζονται από τους οστεοπαθητικούς σχετίζονται με τον πόνο, κάτι που η επιστήμη δεν γνωρίζει πολλά πράγματα.

Δείτε επίσης