H νέα έρευνα του μικροβιώματος του λεπτού εντέρου

Του Christopher Damman, The Conversation.

Η έρευνα για το μικροβίωμα είναι για την ώρα στα σπάργανα. Παρομοιάζεται από ορισμένους επιστήμονες με άλλο ανθρώπινο όργανο. Το μικροβίωμα είναι οι τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν σε διασυνδεδεμένους πληθυσμούς πάνω και μέσα στο σώμα μας. Λειτουργούν ως μικροσκοπικοί φρουροί που βοηθούν στην προστασία των επιφανειών του σώματος από παθογόνους εισβολείς. Στο ανώτερο έντερο, διακριτοί πληθυσμοί μικροβίων βοηθούν επίσης στην πέψη, το μεταβολισμό και ακόμη και την ανοσία.

Η πρόοδος της τεχνολογίας βοηθά τους επιστήμονες να διερευνήσουν το μικροβίωμα του λεπτού εντέρου και την υπόσχεση που έχει για καλύτερη κατανόηση και θεραπεία πολλών ασθενειών.

Ορισμένα μέλη του μικροβιώματος του λεπτού εντέρου συνδέονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, ενώ άλλα μικροβιακά μέλη συνδέονται με μια υγιή μεταβολική κατάσταση. Πράγματι, τα μικρόβια του λεπτού εντέρου βοηθούν στην πέψη μετατρέποντας ορισμένους απλούς υδατάνθρακες στα μοριακά δομικά στοιχεία ενός υγιούς εντέρου και σώματος.

Αν και είναι ανάλογοι σε λειτουργία με το κόλον, οι μεταβολίτες του λεπτού εντέρου μπορεί να είναι αρκετά διακριτοί από τους μεταβολίτες που προέρχονται από τις φυτικές ίνες του μικροβιώματος του παχέος εντέρου. Ορισμένοι μεταβολίτες του λεπτού εντέρου βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής της ορμόνης GIP από το ανώτερο έντερο, ενός αδελφού μορίου της ορμόνης του κατώτερου εντέρου GLP-1, η οποία συνθέτει τα φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη τύπου 2 Wegovy και Ozempic. Μαζί, με μια άλλη ορμόνη του κατώτερου εντέρου που ονομάζεται PYY, αυτή η τριάδα είναι κρίσιμη για τον συντονισμό της απόκρισης του σώματός σας στα τρόφιμα, ρυθμίζοντας την όρεξή σας και το σάκχαρο στο αίμα σας.

Το Monjaro είναι ένας πιο ισχυρός συνδυασμός GIP και GLP-1 σε σύγκριση με το Wegovy και το Ozempic. Το πλήρες συμπλήρωμα αυτών των ορμονών διεγείρεται εκ φύσεως από τη διάσπαση προϊόντων τόσο από το μικροβίωμα του παχέος όσο και από το λεπτό έντερο.

Η έρευνα έχει συνδέσει ένα διαταραγμένο μικροβίωμα του λεπτού εντέρου με ασθένειες του εντέρου. Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), τη βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO), τη νόσο του Crohn και την κοιλιοκάκη.

Αυτές οι ασθένειες πιστεύεται ότι οφείλονται εν μέρει σε διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο το μικροβίωμα διασπά τα τρόφιμα. Η κοιλιοκάκη, για παράδειγμα, σχετίζεται με τη μειωμένη ικανότητα του μικροβιώματος του λεπτού εντέρου να αφομοιώσει τη γλουτένη. Το IBS και το SIBO συνδέονται με το αντίθετο: την ικανότητα του μικροβιώματος του λεπτού εντέρου να ζυμώνει πολύ εύκολα τις φυτικές ίνες και τα σάκχαρα. Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, ή SIBO, έχει παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τρόφιμα όπως το σιτάρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φασόλια και ορισμένα επεξεργασμένα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs -ένα σύνολο ζυμώσιμων υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας- έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στα συμπτώματα σε άτομα με SIBO και IBS. Τα πλούσια σε λακτόζη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια ομάδα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs που εμπλέκεται στη δυσανεξία στη λακτόζη και συνδέεται με ένα υπερβολικό ζήλο μικροβίωμα του λεπτού εντέρου.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το μικροβίωμα του λεπτού εντέρου δεν περιορίζονται στον μεταβολισμό και το έντερο. Στην επένδυση του εντέρου βρίσκεται μια εικονική πρεσβεία ανοσοκυττάρων που παραμένουν σε μια διαρκώς άγρυπνη κατάσταση, ερευνώντας το ετερόκλητο ρεύμα μικροβιακών και θρεπτικών αντιγόνων που διέρχονται από το έντερό σας.

Συμβιβασμός στα συστήματα ασφαλείας που διαχωρίζουν τη ροή των κοπράνων από το υπόλοιπο σώμα και τις διαδικασίες που κρατούν υπό έλεγχο τις ανοσολογικές αποκρίσεις υποτίθεται ότι παίζουν ρόλο στην πρόκληση διαφόρων αυτοάνοσων καταστάσεων στις οποίες το σώμα μπερδεύεται ως προς το ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.

Μελέτες έχουν συνδέσει τις φλεγμονώδεις αλλαγές στο μικροβίωμα του λεπτού εντέρου με τον διαβήτη τύπου 1, όπου τα κυκλοφορούντα ανοσοκύτταρα του σώματος επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και με τα εξωεντερικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης, όπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές διεργασίες τα μάτια, το δέρμα και τις αρθρώσεις του σώματος.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η έρευνα για το λεπτό έντερο προχωρούσε αργά. Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε διαδικασίες ανώτερης ενδοσκόπησης, οι οποίες περιλαμβάνουν καταστολή και εισαγωγή μιας μικρής κάμερας μέσω του στόματος στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου.

Μία από τις λίγες εναλλακτικές λύσεις για τις ενδοσκοπήσεις έχει μελετήσει ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στο έντερο που αφήνουν άμεσες πύλες στο λεπτό έντερο τους μέσω μιας οπής στο κοιλιακό τους τοίχωμα.

Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν εξαλείφουν την ανάγκη για ηρεμιστικά φάρμακα και μοναδικές ανατομικές καταστάσεις, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κάνουν πιο εύκολα δείγματα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του εντέρου. Τέτοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν κάψουλες κάμερας δεμένες σε νήματα και άλλες ακόμα πιο βελτιωμένες συσκευές που δημιουργούν ελάχιστα επεμβατικές γραμμές πρόσβασης στο λεπτό έντερο. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει επίσης κάψουλες με διαμερίσματα δειγμάτων που ανοίγουν όταν φτάσουν σε ορισμένα επίπεδα οξύτητας στο σώμα.

Αυτές οι νέες τεχνικές δειγματοληψίας έχουν ξεκλειδώσει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο ανώτερο έντερο, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ιδέες και θεραπείες.

Οι θεραπείες που βασίζονται στην πρώιμη κατανόηση του μικροβιώματος του εντέρου περιλαμβάνουν προσεγγίσεις που κυμαίνονται από προβιοτικά έως μεταμοσχεύσεις κοπράνων και πρεβιοτικά έως τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Όμως, οι νέες θεραπείες για την υγεία του εντέρου βρίσκονται ακόμα στις πρώτες τους μέρες. Η μελέτη του λεπτού εντέρου θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες για τη βελτίωση της θεραπευτικής ανάπτυξης. Μερικές ελπιδοφόρες μελλοντικές δυνατότητες περιλαμβάνουν τη συνεργασία βακτηρίων του λεπτού εντέρου με τα προτιμώμενα πρεβιοτικά τους και εξατομικευμένους συνδυασμούς πρεβιοτικών χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγεται η ζύμωση στο λεπτό έντερο.

Οι θεραπείες που συνεργάζονται με την τροφή και το μικροβίωμα είναι πιθανώς πρώιμοι προάγγελοι του τι πρόκειται να ακολουθήσει στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της ιατρικής του μικροβιώματος.

Δείτε επίσης