Σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag «#cortisolface» έχει κερδίσει την προσοχή, με πολλούς χρήστες να υποστηρίζουν ότι το πρήξιμο του προσώπου οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Οι influencers ξεκινούν συχνά τα βίντεό τους με δηλώσεις όπως, «Δεν είσαι άσχημος, απλά έχεις το πρόσωπο κορτιζόλης» και προωθούν διάφορες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής ως λύσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν και η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα συμπτώματα, δεν είναι η μοναδική αιτία του πρηξίματος του προσώπου.
Πριν πιστέψετε τυφλά τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό να διερευνήσετε τις υποκείμενες αιτίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, καταστάσεις υγείας ή παράγοντες τρόπου ζωής. Η Δρ Maria Olenick, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Texas A&M University School of Nursing, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την έννοια του «προσώπου κορτιζόλης», τις επιπτώσεις της στο σώμα και τις μεθόδους για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
Τι είναι το «πρόσωπο κορτιζόλης»;
Παρόλο που τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι ένας παράγοντας σε ορισμένες περιπτώσεις πρηξίματος του προσώπου, το σύμπτωμα δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο φαίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι η κορτιζόλη αλλά τα τρόφιμα που τρώτε. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός γεύματος ή ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι επειδή το αλάτι μπορεί να σας κάνει να κατακρατήσετε υγρά και να φαίνεστε λίγο πιο φουσκωμένοι από το κανονικό.
«Μερικά από τα πιο σοβαρά πράγματα όπως το “πρόσωπο του φεγγαριού” και άλλα συμπτώματα είναι αυτά που μπορεί να θεωρήσετε σοβαρό πρόβλημα όταν ένα άτομο πρέπει πραγματικά να πάει να δει τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, γιατί αυτό θα απαιτούσε κάποια ιατρική διάγνωση», είπε η Olenick. Το πρόσωπο του φεγγαριού περιγράφει την αύξηση του οιδήματος του προσώπου λόγω των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. Αυτή είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση που δεν εμφανίζεται ή εξαφανίζεται απλώς από τη μια μέρα στην άλλη.
Πώς επηρεάζει η κορτιζόλη τον οργανισμό;
Η κορτιζόλη αναφέρεται ως το «ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού» του σώματος επειδή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόκριση του οργανισμού στο στρες, το μεταβολισμό, την ανοσοποιητική δραστηριότητα και τη διατήρηση της ομοιόστασης. Η ποσότητα της παραγόμενης κορτιζόλης διαφέρει από μέρα σε μέρα λόγω διαφορετικών ψυχικών και σωματικών στρεσογόνων παραγόντων.
«Μεταξύ των υγιών ατόμων, η κορτιζόλη ακολουθεί ένα ημερήσιο μοτίβο στο οποίο τα επίπεδα είναι υψηλότερα κατά την αφύπνιση, αυξάνονται σημαντικά σε περίπου 30 λεπτά και μειώνονται σταθερά από την κορυφή καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, φτάνοντας στο ναδίρ στη μέση της νύχτας», είπε η Olenick, της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται σε αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους και θεραπείες για βετεράνους που αντιμετωπίζουν τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι που λειτουργούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας για να ρυθμίσουν διάφορες σωματικές λειτουργίες. Η κορτιζόλη, που συχνά ονομάζεται ορμόνη του στρες, χρησιμοποιεί υποδοχείς που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν την ορμόνη με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνώντας με τον εγκέφαλό σας για να ελέγξετε τη διάθεση, τα κίνητρα και τον φόβο σας. Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η κορτιζόλη αντιδρά και προσαρμόζεται για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση στρες περιλαμβάνουν:
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Ρύθμιση του μεταβολισμού
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- Διαχείριση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες
- Καταστολή της φλεγμονής
- Βοηθά στον έλεγχο του κύκλου ύπνου/αφύπνισης
- Βοηθά στη δημιουργία αναμνήσεων
Η έκκριση κορτιζόλης ρυθμίζεται από έναν ορμονικό άξονα μέσω ενός βρόχου ανάδρασης που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο, την υπόφυση, τα επινεφρίδια και ορισμένες ορμόνες γνωστές ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Ο υποθάλαμος και η υπόφυση στον εγκέφαλό σας παρακολουθούν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σας πριν δώσουν σήμα στα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή κάθε νεφρού. Όταν ανιχνεύεται μια αλλαγή στα επίπεδα κορτιζόλης, τα επινεφρίδια αντιδρούν σε αυτά τα σήματα προσαρμόζοντας την ποσότητα της κορτιζόλης που απαιτείται για να απελευθερωθεί.
Το σύστημα ανάδρασης ξεκινά όταν ο υποθάλαμος ανιχνεύει το στρες και απελευθερώνει αναλόγως την ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης (CRH). Αυτή η ορμόνη ταξιδεύει στην υπόφυση, δίνοντάς της σήμα να εκκρίνει την φλοιοεπινεφριδική ορμόνη (ACTH). Στη συνέχεια, η ACTH θα ανοίξει το δρόμο της προς τα επινεφρίδια, διεγείροντάς τα να παράγουν κορτιζόλη.
Μόλις παραχθεί, η κορτιζόλη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου βοηθά στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών, όπως η απόκριση στο στρες, ο μεταβολισμός και η ανοσοποιητική δραστηριότητα. Ο βρόχος ανάδρασης του άξονα HPA ολοκληρώνεται όταν τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται και δίνουν σήμα στον υποθάλαμο να μειώσει την παραγωγή CRH, η οποία διατηρεί έναν αποτελεσματικό βρόχο έκκρισης.
Τι προκαλεί τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης;
Η κορτιζόλη αυξάνεται σε περιόδους στρες για το σώμα σας, αλλά το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο να χειρίζεται το μακροχρόνιο στρες. Όταν παράγεται πάρα πολύ κορτιζόλη ή υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές λειτουργίες του σώματός σας.
Η χρόνια συναισθηματική ή σωματική δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ως μέρος του συστήματος απόκρισης του σώματος στο στρες. Το άγχος ενεργοποιεί σήματα που ωθούν τα επινεφρίδια να απελευθερωθούν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη ενέργεια για την απόκριση μάχης ή φυγής.
Η κορτιζόλη καταστέλλει προσωρινά μη βασικές λειτουργίες όπως η πέψη, η αναπαραγωγή και η φλεγμονή βραχυπρόθεσμα για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο. Ωστόσο, εάν το άγχος είναι σταθερό, αυτή η απόκριση μπορεί να παραμείνει ενεργή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές σωματικές λειτουργίες όπως ο ύπνος, η διαχείριση βάρους, η μνήμη, η εστίαση και η ψυχική υγεία. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, πεπτικών προβλημάτων, πονοκεφάλων, μυϊκής έντασης, πόνου και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, το άγχος δεν είναι ο μόνος ένοχος για τα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης. Θα μπορούσε να υποδεικνύει σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.
«Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα επίπεδα κορτιζόλης ότι δεν έχετε πραγματικά όγκο ή κάτι πιο σοβαρό. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε συμπτώματα και δεν επιλύονται με την εφαρμογή αλλαγών στον τρόπο ζωής, βεβαιωθείτε ότι βλέπετε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, γιατί μπορεί να χρειαστεί σημαντική ιατρική φροντίδα», είπε η Olenick.
Σύνδρομο Cushing
Το σύνδρομο Cushing, γνωστό και ως υπερκορτιζολισμός, χαρακτηρίζεται από υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Η παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε εξωγενές σύνδρομο Cushing, όπου η περίσσεια κορτιζόλης προέρχεται από εξωτερικές πηγές και όχι από την παραγωγή του ίδιου του σώματος. Μια κοινή αιτία υψηλών επιπέδων κορτιζόλης είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών φαρμάκων, όπως η πρεδνιζόνη, τα οποία συνταγογραφούνται για φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος.
«Μερικές φορές οι άνθρωποι λαμβάνουν στεροειδή όπως η πρεδνιζόνη για μια διαφορετική πάθηση. Όταν παίρνετε στεροειδή, εάν αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια σοβαρών προβλημάτων κορτιζόλης, μιλήστε με τον γιατρό σας», είπε η Olenick.
Μια άλλη σημαντική αιτία του συνδρόμου Cushing είναι οι όγκοι της υπόφυσης που εκκρίνουν υπερβολικές ποσότητες ACTH, η οποία υπερδιεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν περισσότερη κορτιζόλη. Αυτή η μορφή συνδρόμου Cushing, γνωστή ως νόσος Cushing, αποδίδεται σε καλοήθη αδενώματα της υπόφυσης και ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η αποτελεσματική διαχείριση του συνδρόμου Cushing περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση όγκων ή προσαρμογή φαρμακευτικών σχημάτων για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και τον μετριασμό των σχετικών προκλήσεων υγείας.
Οι όγκοι των επινεφριδίων μπορούν επίσης να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, οδηγώντας σε παρόμοια συμπτώματα με αυτά που προκαλούνται από όγκους της υπόφυσης. Οι όγκοι που επηρεάζουν είτε την υπόφυση είτε τα επινεφρίδια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους είναι μη καρκινικοί και μπορεί να διαχειρίζονται με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης είναι ζωτικής σημασίας για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, καθώς οι ιατρικές επιπτώσεις αυτών των καταστάσεων εκτείνονται πέρα από τις απεικονίσεις που εμφανίζονται στα δημοφιλή μέσα.
Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης;
Η σωστή ισορροπία κορτιζόλης είναι απαραίτητη για την υγεία σας και η υπερβολική ή πολύ λίγη παραγωγή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως:
- Πρήξιμο ή αύξηση βάρους στο πρόσωπο
- Αύξηση βάρους στη μέση ή στην κοιλιά
- Το υπερβολικό λίπος πίσω από το λαιμό, πάνω από την πλάτη
- Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης ή εγκεφαλική ομίχλη
Δυσκολία στον ύπνο ή αϋπνία - Σοβαρή κόπωση
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Ψυχιατρικές διαταραχές
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, επομένως ο μόνος πραγματικός τρόπος για να επιβεβαιώσετε εάν τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι υψηλότερα από το κανονικό είναι να τα ελέγξετε, είτε με εξετάσεις αίματος, ούρων ή σάλιου. Όταν η Olenick αξιολογεί τα επίπεδα κορτιζόλης σε βετεράνους για έρευνα PTSD, η προτιμώμενη μέθοδος της είναι η συλλογή δειγμάτων σάλιου. Μια δοκιμή σάλιου μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά είναι πιο αποτελεσματική όταν συλλέγεται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης του;
Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου και η ενσωμάτωση της τακτικής, μέτριας άσκησης μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση της κορτιζόλης. Είναι επίσης σημαντικό να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το άγχος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση υγιεινών τρόπων αντιμετώπισης του στρες, όπως να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε ή να αφήσετε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσετε και να χαλαρώσετε. Η φροντίδα του εαυτού είναι ζωτικής σημασίας -τα διαλείμματα και η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας αναζωογονούν δεν είναι χάσιμο χρόνου αλλά απαραίτητο μέρος της διατήρησης της ισορροπίας.
Αποφύγετε ακραία μέτρα, όπως αυστηρό θερμιδικό περιορισμό ή προπονήσεις υψηλής έντασης, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης λόγω του στρες που ασκούν στο σώμα. Αντίθετα, κάντε ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα. Επιπλέον, ο Olenick λέει ότι οι φυσικές θεραπείες και τα συμπληρώματα, όπως το μηλόξυδο και οι βιταμίνες, μπορεί να υποστηρίξουν τη διαχείριση της κορτιζόλης, αλλά είναι συνετό να παρακολουθείτε τα αποτελέσματά τους και να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν χρειάζεται. Τελικά, η εύρεση ισορροπίας μεταξύ της αυτοφροντίδας, της διαχείρισης του άγχους και της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων κορτιζόλης.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ρυθμίσετε την κορτιζόλη σας, όπως να τρώτε καλά, να κοιμόσαστε καλά και να μειώσετε το άγχος. Βασικά, πράγματα που πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας», είπε η Olenick.